Ällistyttävän helppo majoneesi ja etikkaiset kukkakaaliwingsit

En erityisemmin välitä kaupan majoneeseista, ja olen luullut, että majoneesin tekeminen itse olisi todella vaikeaa ja työlästä - vähän kuin kastikkeiden tekeminen: keitä kasaan, siivilöi, sakeuta, keitä taas kasaan jne. Mutta kuinka väärässä olenkaan ollut! Majoneesin tekeminen itse on ensinnäkin todella helppoa ja toisekseen se maistuu aivan eri maailmasta kotoisin olevalta kuin teolliset versiot! Tämä valkosipulinen aioli ja savuinen paprikamajoneesi vie kielen mennessään!


Perusannos majoneesia syntyy yhdestä kananmunasta, jonka kanssa sekoitetaan mahdollisimman mietoa öljyä ja mausteiksi etikkaa, sinapia ja suolaa. 


Perusmajoneesi
1 kananmuna
1,5 dl mietoa ruokaöljyä
2 tl valkoviinietikaa
2 tl sinappia
0,5 tl suolaa.

Kaikki ainekset mitataan sauvasekoitinkulhoon. Sauvasekoitin laitetaan kulhon pohjalle ja annetaan käydä paikoillaan hetken aikaa niin, että ainekset alkavat sekoittua paksuksi, valkoiseksi tahnaksi. Nosta sauvasekoitin koko ajan käynnissä pikkuhiljaa ylös, ja jos rakenne ei näytä vielä tasaiselta, toista alhaalta ylös -liike uudestaan.

Perusmajoneesia voi maustaa mielensä mukaisesta, ja minä jaoin pohjan kahteen pikkuiseen kulhoon. Toiseen murskasin 1 valkosipulin kynnen ja lisäsin hieman lisää sinappia (ehkä 1 maustemitallisen) ja toiseen mittasin 1 teelusikallisen savupaprikajauhetta, 0,5 maustemitallista chilihiutaleita sekä 5 tippaa savuaromia.

Majoneesit sopivat tietenkin esimerkiksi hampurilaisten väliin, mutta nämä kaksi ihanuutta tulivat etikkaisten kukkakaalisiipien dipiksi. Nämä gluteenittomat ja tosi koukuttavat siivet ovat ehdoton viikonloppusuosikkini tällä hetkellä.


Etikkaiset kukkakaalisingsit
1 iso kukkakaali
1 dl omenaviinietikkaa + 1 rkl pirskotteluun
2 dl gluteenittomia korppujauhoja
2 tl suolaa
2 tl savupaprikaa
1 tl mustapippuria.

Kuumenna etikka kattilassa miltei kiehuvaksi ja kaada kukinnoiksi pilkottujen kukkakaalien päälle. Anna maustua noin 30 minuuttia välillä sekoitellen, jotta kukkakaalit maustuvat tasaisesti. Nostele kukkakaalit leivinpaperoidulle uunipellille niin, että ylimääräinen etikka jää marinointikulhoon. Sekoita keskenään korppujauhot ja mausteet. Kaada korppujauhoseos kukkaakaalien päälle ja kääntele, jotta kaikki kukkakaalit saavat jauhokuorrutuksen. Paista 180-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes haarukka uppoaa kukkakaaliin mutta rakenne ei ole vielä lötköpehmeä. Jos maku ei ole tarpeeksi etikkainen, pirskottele vielä yksi ruokalusikallinen etikkaa valmiiden kukkakaalien pinnalle. Nauti salaatin ja ihanien majoneesien kera!

Herkkua viikonloppua! 

Kommentit