Vadelma-sitruunamacaronit

Olen yleensä aika huldahuoleton keittiössä: mittani ovat hieman suurpiirteisiä, joskus joku aines unohtuu, mittailen kuivat aineet nesteisiin yksitellen, vaikka ohje käskisi sekoittaa ne ensin keskenään, ja joskus leivonnaisen mennessä uuniin en edes muista katsoa kelloa, vaan luotan tuntumaani. Nyt otin kuitenkin täysin toisenlaisen asenteen, sillä macaron-leivoksiin (gluteeniton, maidoton) liittyy mielestäni vähintään salatieteen ja mystiikan piirteitä. Eiväthän nämä täydellisiä ole, mutta ilmeisesti huolellisuus tuotti tulosta, sillä olen kyllä ihan tyytyväinen lopputulokseen.


Macaronien teossa on jonkin verran vaiheita ja ennen kaikkea odottelua, mutta ainakin kiireettömänä lomapäivänä näiden teko oli aivan ihanaa. Jotta reseptistä tulisi selkeä, numeroin vaiheet yhdestä yhdeksään.

1. Käytä macaronmattoa tai piirrä leivinpaperin nurjalle puolelle esim. maustepurkin pohjalla sopivan kokoiset ympyrät, jotta samankokoisten kuorien pursottaminen on helpompaa.


2. Erottele valkuaiset keltuaisista ja anna valkuaisten lämmetä huoneenlämmössä 30 minuuttia.


3. Puolen tunnin aikana varaa muut ainekset eli mantelijauho, tomusokeri, sirosokeri ja suola. Siivilöi tomusokeri ja mantelijauho puhtaaseen kulhoon.



4. Puolen tunnin jälkeen ripauta suolaa valkuaisten joukkoon ja vatkaa valkuaiset valkoiseksi, ilmavaksi vaahdoksi. Lisää pikkuhiljaa sirosokeri, jotta saat aikaan paksua ja kestävää marenkia.


5. Jos haluat värjätä macaronit, vatkaa pastaväri marengin joukkoon tässä vaiheessa. Minun macaronini ovat hempsakan vaaleanpunaisia, joten laitoin hammastikun kärjellä punaista pastaväriä.


6. Jo kertaalleen siivilöidyt mantelijauho ja tomusokeri siivilöidään marengin joukkoon, samoin kuin ripaus suolaa. Ensin 1/3 jauhoista ja käännellään tasaiseksi, ja sitten loput. Massa laitetaan pursotinpussiin ja pursotetaan uunipelleille.


7. Jotta mahdolliset ilmakuplat saadaan pois, kopauta uunipelti pöydälle pariin kertaan. Voi tuntua brutaalilta, mutta kopauta silti. Jos ilmakuplien puhkeamisesta jää reikiä macaronien pintaan, niitä voi tasoitella hammastikulla. Anna macaronien kuivua 60 minuuttia ennen paistoa. Macaronit ovat sopivan kuivia, kun niitä voi silittää sormella, eikä sormeen tartu mitään.


8. Kun pinta on kuivunut, macaronit paistetaan 150 asteessa noin 17-19 minuuttia / pelti. Valmis macaronin kuori on pinnalta ja pohjasta kuiva ja ylöspäin kohonnut.




9. Jäähdytä macaronit ja täytä jäähtyneenä. Voit myös pakastaa pelkät kuoret ja täyttää myöhemmin. Minun vaaleanpunaiset hempsukkaiseni saivat sisälleen lemon curdia ja tuoreita vadelmia.


Osan pyörittelin vielä vaaleanpunaisissa sokerihelmissä.


Tästä annoksesta tulee 40 kuorta eli 20 valmista macaronia:

3 M-koon munan (Kotimaista-sarjan vapaan kanan munia) valkuaista
55 g sirosokeria
1/3 tl suolaa (marenkimassaan)
265 g tomusokeria
90 g mantelijauhoa
1/3 tl suolaa (mantelijauhon ja tomusokerin sekaan).

Kommentit