Satokauden marjat ihanaan piirakkaan

Tämän piirakan teko vei niin mennessään, etten edes muistanut kuvata valmista lopputulosta, mutta päätin postata ohjeen siitä huolimatta, koska tämä on juuri sellaista ihanaa ja perinteistä mummon marjapiirakkaa, jossa on makea ja mehevä ja kostea pohja ja jonka syleilyssä on runsaasti raikkaita marjoja.


Tämä on niin hyvää, että kannattaa tehdä koko uunipellillinen, mutta jos se jostain syystä tuntuu liian isolta annokselta, annos on helppo pienentää joko 2/3:aan (sopiva hieman pienemmän uunin uunipellille) tai 1/3:aan, jolloin annoksesta tulee noin 20x30-senttinen piirakka.

Mummon marjapiirakka (uunipellillinen)
6 kananmunaa
6 sokeria
225 g sulaa voita
7,5 dl vehnäjauhoja
3 dl kevytmaitoa
3 rkl vaniljasokeria
3 tl leivinjauhetta
yhteensä noin litra marjoja (esim. punaherukoita ja vadelmia)
+ marjoihin tarvittaessa sokeria ja/tai perunajauhoa.

Kananmunat ja sokeri vatkataan sähkövatkaimella tai yleiskoneessa vaaleaksi, tanakaksi vaahdoksi. Vaahtoon sekoitetaan ensin sula voi ja vaniljasokeri ja sen jälkeen vuorotellen maitoa ja vehnäjauhoja, johon on sekoitettu myös leivinjauhe. Valmis taikina kaadetaan leivinpaperoidulle, korkeareunaiselle uunipellille ja päälle ripotellaan runsaasti marjoja. 

Jos marjat ovat kovin märkiä (tai käytät pakastemarjoja), niihin voi ripotella ennen piirakkaan laittamista 1-2 ruokalusikallista perunajauhoa. Jos marjat ovat kovin kirpeitä, ripottele niille ensin hieman sokeria. Tosin pohjataikina on makeaa, joten hieman kirpeitä marjat saavat ollakin.

Piirakkaa paistetaan uunin alatasolla 175 asteessa noin 25-30 minuuttia tai kunnes pinta on kullanruskea ja piirakka on kypsynyt myös niistä kohdista, joissa on marjoja. Kokeilutikulla on hyvä testata, ettei piirakka ole raaka.

Piirakka saa jäähtyä pellillä ja sen jälkeen se on valmis tarjottavaksi. Lämpimänä se on ihanaa vaniljajäätelön kanssa, ja kylmänä sen kanssa voi toki tarjota vaniljakastiketta, mutta piirakkataikina on itsessään niin maukas, että minä nautin sen mieluiten sellaisenaan. Ihan täydellistä!

Kommentit