Perinteinen mansikkatäytekakku

Mansikan pääsato alkaa vedellä viimeisiään, mutta edelleen mansikat ovat mielettömän makeita ja herkullisia, joten mikäpä olisi kesäjuhlissa ihanampi kuin perinteinen mansikkakermakakku. Tästä kakusta riittää suuremmallekin seurueelle (arvioisin  noin 40 hengelle ruhtinaallisesti ja 50 hengelle maltilliset palat), ja gluteenittomana ja laktoosittomana se sopii monelle juhlijalle.


Ensin valmistetaa gluteenittomat pohjat, joita tehdään 4 kappaletta. Jokainen tehdään 4 kananmunan levykakkupohjana eli käytännössä kääretorttupohjana, joten kokonaisuudessaan kakku on 16 munan pohja.

Gluteeniton levykakkupohja
4 kananmunaa
juomalasillinen (vetoisuus 2 dl) sokeria
juomalasillinen (vetoisuus 2 dl) perunajauhoa
1 tl leivinjauhetta.

Munat ja sokeri vatkataan napakaksi vaahdoksi, johon siivilöidään keskenään sekoitettu perunajauho ja leivinjauhe. Taikina levitetään leivinpaperoidulle uunipellille ja paistetaan 200 asteessa noin 8 minuuttia tai kunnes taikina irtoaa reunoilta leivinpaperista ja on pinnalta kullanruskea. 

Pohja nostetaan leivinpapereineen kuumana pois pelliltä ja lasketaan ylösalaisin toiselle leivinpaperille, jolle on ripoteltu sokeria (tai esim. mantelilastuja tai kookoshiutaleita). Sokeroidun leivinpaperin päällä pohjat saavat jäähtyä ennen täyttämistä.


Isolle kakulle pitää olla tukeva alusta, ja esim. iso tarjotin tai leikkuulauta käy hyvin. Levyn voi kääriä esim. folioon, jonka päälle tulee kakkupaperi. Minä leikkaan aina lisäksi kapeat leivinpaperikaistaleet kakun reunojen alle, jotta en sotke täytteillä tai kuorrutuksilla tarjoilualustaa. Suikaleet pitää vain muistaa lopuksi vetää irti...

Ensimmäinen pohja nostetaan varovasti tarjoilualustan päälle ja reunoja leikataan pois sen verran, että kakusta saadaan halutun kokoinen ja tasareunainen. Minä käytän täyttämisen apuna reunakalvoa, josta leikkaan sen mittaisen pätkän, että se yltää kakun ympäri. Sen avulla kakku on helpompi täyttää tasaisesti reunoja myöten ilman, että sotkee alustaa. Se pitää täytteet myös tiiviisti kakun sisällä, joten maut tasoittuvat eikä kakku pääse leviämään.

Kostukkeena kakussa on sitruumalimonadia (yhteensä noin 3 dl), täytteenä kerma-rahkatäytettä, joka on maustettu vaniljalla ja makeutettu tomusokerilla  (koko kakussa 1 litra kermaa ja 500 g maitorahkaa, noin 1 dl tomusokeria ja 2 rkl vaniljaa), sekä runsaasti tuoreita mansikoita pilkottuna.


Vähintään muutaman tunnin jääkaapissa tekeytymisen jälkeen kakun voi kuorruttaa. Tässä on kuorrutuksena pelkkää kermavaahtoa ja koristeina (yllättäen) mansikoita sekä muutamia sokerihelmiä.

Ensin poistetaan tietenkin reunakalvo, ja sen jälkeen pehmeäksi vatkattu ja tomusokerilla makeutettu kerma levitetään tasaiseksi ja ohueksi kerrokseksi sekä kakun pinnalle että reunoille. Kun kakku on kauttaaltaan sileä, vatkaan kerman napakammaksi (kokonaismäärä noin 1 litra) ja pursotan reunat ruusutyllalla. Tämän vaiheen jälkeen reunoja suojaavat leivinpaperisuikaleet voi varovasti vetää pois.


Pinnalle tulee vielä mansikoita, joihin on jätetty kanta ja jotka on viipaloitu muutamaa milliä vaille kantaan saakka. Marjat muistuttavat ainakin minusta hieman ruusuja ja ovat oikein kauniita.




Kommentit

  1. Ja kyllä tämä mansikkakakku maistui pienille ja isoille vieraille hyvin. Santsipaloja haettiin useamman kerran hymyssä suin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä vain. Eräskin pieni vieras tuntui suorastaan oppivan uuden sanan; sen verran ponnekkaasti "mansikkakakku" hänen suustaan kajahteli :D

      Poista

Lähetä kommentti