Kesäherkkujen kuningatar - hattarankepeä mansikka-vadelmabrita

Britakakku on yksi kesäsuosikeistani: mantelista ja pehmeää kakkua, samettisen sileää ja makeaa marenkia, paahtuneita manteleita ja raikkaita kesämarjoja. Tämä mansikka-vadelmabrita tehdään gluteenittomaan pohjaan, joka on jopa vielä parempi kuin perinteinen vehnäjauhoversio, koska se on todella kuohkea ja kepeä kuin pilvi tai hattara.


Ensin valmistetaan marenki: rikotaan puhtaaseen metalli- tai lasikulhoon 4 kananmunan valkuaista, jotka vatkataan valkoiseksi, ilmavaksi vaahdoksi. Vaahtoon lisätään pikkuhiljaa sirosokeria koko ajan vatkaten niin kauan, että vaahto on paksua, kiiltävää ja niin tanakkaa, että kulhon voi kääntää ylösalaisin eikä marenki valu kulhosta. Valmis marenki laitetaan odottamaan jääkaappiin pohjan teon ajaksi.

Pohja tehdään toisessa kulhossa vatkaamalla ensin huoneenlämpöistä voita ja sokeria vaaleaksi vaahdoksi. Marengista yli jääneet keltuaiset kaadetaan voi-sokerivaahdon joukkoon koko ajan vatkaten, ja lopuksi joukkoon sekoitetaan vuorotellen kevytmaitoa ja keskenään sekoitettuja gluteenittomia jauhoja. Valmis taikina on notkeahkoa ja mantelijauhon takia (tai ansiosta) hieman karkeaa rakenteeltaan.


Gluteeniton britakakku 
marenki:
4 valkuaista
2 dl sirosokeria
pohja:
150 g pehmeää voita
1,5 dl sirosokeria
4 keltuaista
1,5 dl kevytmaitoa
2 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1,5 dl perunajauhoa
1 dl mantelijauhoa
2 tl leivinjauhoa
2 tl vaniljasokeria.

Pohjataikina levitetään ensin leivinpaperoidulle uunipellille ja päälle tulee marenki ilman mitään pohjan esipaistamista. Pinnalle ripotellaan vielä perinteisesti mantelilastuja ja minä mantelirouhetta, kun ei sattunut lastuja löytymään kaapista mutta rouhetta sen sijaan yltäkylläisesti.


Britaa paistetaan 175-asteessa noin 20 minuuttia, kunnes marenki on vaaleanruskeaa ja leivonnainen irtoaa jo reunoilta leivinpaperista. Leivonnainen halkaistaan keskeltä kahtia lämpimänä, ja sen jälkeen se saa jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen täyttämistä, jotta kermavaahto ei sula.

Jäähtyneestä britasta täytetään toinen puoli. Minä sipaisin pohjaan ohuelti lemon curdia (ainakin omatekoinen on täysin gluteeniton, mutta pakkausseloste kannattaa tarkistaa), sivelin päälle purkillisen (2 dl) kaurakermavaahtoa (jälleen kannattaa tarkistaa pakkausseloste omaan ruokavalioon sopivaksi, ja tietenkin tavallinenkin kerma käy) ja ripottelin pinnalle runsaasti tuoreita mansikoita ja puutarhavadelmia.


Toinen britalevy nostetaan marjojen päälle, ja leivonnainen on valmis tarjottavaksi. Minusta iso osa britan viehätyksestä perustuu pinnalla olevaan rapeaan marenkiin, joten pinnalle ei mielestäni kuulu laittaa kermavaahtoa tai marjoja tai muitakaan koristeita, jotka lötkistäisivät marengin. Mutta jokainen tietenkin tyylillään, ja sitten vain kahvit tippumaan!


Tämä on kyllä ehdottomasti yksi kesäherkkujen suosikkini - ei mansikka-aikaa ilman britakakkua 🍓


Kommentit