Gluteeniton raparperi-vadelmatäytekakku

Viime sunnuntaisissa rippijuhlissa oli mansikkakakun lisäksi myös samanlaista raparperi-vadelmakakkua kuin tein kesäkuun alussa koulujen loppumisen kunniaksi. Kakku on gluteeniton, ja sen sisällä on raparperihilloa, kerma-rahkatäytettä ja runsaasti raikkaita vadelmia


Pohja on 6 kananmunan gluteeniton samasuhdepohja, eli isoon juomalasiin on mitattu 6 kananmunaa, toiseen samanlaiseen lasiin yhtä paljon sirosokeria ja kolmanteen yhtä paljon jauhoja niin, että perunajauhoa on noin 2/3 ja vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta noin 1/3. Lisäksi jauhojen joukossa on pieni teelusikallinen leivinjauhetta.

Kakku on leikattu kolmeen osaan, ja kostutuksena on sitruunalimonadia, jossa on pari tippaa ruusuvettä. Alempi kerros on sivelty kostutuksen jälkeen kotitekoisella raparperihillolla ja päällä on kermavaahdosta ja maitorahkasta sekoitettua vaahtoa. Toista kerrosta varten rahka-kermaseokseen on sekoitettu runsaasti vadelmia, ja niitä on ripoteltu myös täytteen päälle ennen kolmannen kakkupohjan nostamista kanneksi.

Raparperi-vadelmakakun täytteet
kostutus:
2 dl sitruumalimonadia
1 mm ruusuvettä
täytteet
5 dl vispikermaa
250 g maitorahkaa
3 rkl tomusokeria
1 rkl vaniljasokeria
+ noin 2 dl raparperihilloa
+ noin 5 dl tuoreita vadelmia (myös kotimaiset pakastemarjat käyvät)


Ylemmästä täytekerroksesta voi jättää hieman täytettä yli, jolla tasoittaa kakun reunat ja pinnan ennen sokerimassan lisäämistä. Jos täytettä ei jää, silottamista varten voi vatkata hieman kermaa tai tehdä esim. voikreemin. Huom. tuorejuustotäytettä ei voi laittaa sokerimassan alle, koska sen sisältämä liivate alkaa sulattaa sokerimassaa.

Pinnalle tulee sokeimassa, jota käytin kolme 250 gramman pakettia. Ihan koko määrä ei mene, mutta kakku on helpompi päällystää, kun massaa on reilusti. Sokerimassan päällä on kotimaisia luomuruusuja, joiden varret on kelmutettu, sekä vaahtokarkkeja, hattaraa ja sokerihelmiä.

Juhlien lapsivieraat hihkuivat riemuissaan, että he haluavat "kukkakakkua" tai "hattarakakkua", ja kyllä kakku tuntui aikuisillekin maistuvan. 



Kommentit