Raparperi piiloutuu gluteenittoman mantelikuoren alle

Raparperileivontasesonki jatkuu, ja tämä gluteeniton mehevä ja mantelinen raparperipaistos hurmaa takuulla nekin, joiden ei tarvitse syödä gluteenitonta ruokaa.


Valmistelut tehdään käänteisessä järjestyksessä siihen nähden, miten paistos vuokaan kasataan. Ensin valmistetaan siis kansitaikina: pehmeä voi, mantelimassa ja gluteeniton kaurajauho sekä ripaus suolaa nypitään sormin tasaiseksi taikinaksi, joka painellaan elmukelmussa jääkaappiin asettumaan.

Sillä välin kun kansitaikina jähmettyy jääkaapissa, valmistellaan raparperitäyte: huuhdellaan ja pilkotaan raparperi ja ripotellaan pinnalle demerarasokeria ja kanelia.


Sen jälkeen päälle lorautetaan mantelilikööriä ja lopuksi rouhitaan joukkoon valkosuklaata - tai kuten minä nyt, vaaleanpunaista ja ihanan marjaisaa ruby-suklaata.


Taikinakansi painellaan käsissä suurin piirtein vuoan kokoiseksi levyksi, joka painellaan ja levitetään kauttaaltaan raparperien päälle. Siten raparperit saavat muhia uunissa ja kypsyvät ihanan meheväksi ja pehmeäksi, miltei kuin hilloksi.

Gluteeniton raparperi-mantelipaistos
1 l (~ 5 vartta) raparperia
1 dl demerara- ym. tummaa ja karkeaa sokeria
3 rkl mantelilikööriä (esim. Amaretto)
1 tl kanelia
50 g valkosuklaata
50 g vaaleanpunaista ruby-suklaata
kansitaikina:
1 pötkö (= 150 g) mantelimassaa
150 g pehmeää voita
4 dl gluteenittomia kaurajauhoja
ripaus suolaa.


Paistosta paistetaan 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia tai kunnes täyte kuohuu taikinakannen ja piirakkavuoan välistä ja kunnes taikinakuori on kullanruskea ja rapean tuntuinen.


Lämpimän paistoksen päälle sopii ihanasti vaniljajäätelö, ja vanhanajan vaniljakastike on aina yhtä hyvä kumppani raparperille! 

Kommentit