Lisää raparperia! Piirakka viemisiksi kyläpaikkaan

Sain nuoria, ohuita raparperinvarsia kummiltani (kiitos 💖) ja miltei heti sen perään tuli kyläilykutsu ystävien luo. Siispä oli selvää, että raparpereista tehdään piirakka viemisiksi. Tämä perinteinen ja runsasreunainen piirakka on kuin Mummo Ankan omenapiirakka mutta raparperilla täytetty.


Ensin valmistetaan raparperitäyte, jota varten huuhdellaan ja pilkotaan hieman yli litra raparperia. Kattilassa kuumennetaan tilkka vettä, taloussokeria ja fariinisokeria, ja kun sokerisiirappi kiehuu, raparperinpalat laitetaan joukkoon muutamaksi minuutiksi kiehumaan.


Raparperit pehmenevät hieman, mutta muussiksi niitä ei ole tarkoitus keittää, joten ihan pari minuuttia riittää. Samalla ne imevät makeaa siirappia itseensä.

Taikina on hyvin perinteinen piirakkataikina, jonka teko aloitetaan vatkaamalla pehmeää voita ja sirosokeria vaaleaksi vaahdoksi. Vaahtoon vatkataan yksi kokonainen kananmuna ja sen jälkeen yksi keltuainen. Lopuksi sekoitetaan keskenään vehnäjauhoa, mantelijauhoa, kardemummaa ja leivinjauhetta, ja ne sekoitetaan voivaahdon joukkoon. Noin 3/4 taikinasta painellaan piirakkavuoan pohjaksi ja reunoiksi.



Raparperi"kompotti" lusikoidaan pohjan päälle, mutta kaikkea nestettä ei kannata ottaa mukaan, ettei pohja vety vaan kypsentyy pohjasta rapeaksi ja jotta täyte imeytyy pohjaan vain hieman. Raparperitäytteen päälle murustellaan loput taikinasta.

Raparperipiirakka Mummo Ankan tapaan
Pohja:
180 g pehmeää voita
180 g sirosokeria
1 kananmuna
1 keltuainen
180 g vehnäjauhoja
180 g mantelijauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
Täyte:
noin 12 dl raparperinvarsia
1,5 dl fariinisokeria
1 dl taloussokeria
2 rkl vettä.



Piirakkaa paistetaan 180 asteessa noin 20 minuuttia, ja ainakin minun uunissani se saa jo siinä ajassa sen verran väriä, että madallan 20 minuutin jälkeen lämpötilan hieman yli 150 asteeseen ja kypsennän vielä 10 minuuttia. Sen jälkeen pinta on kauniin ruskea ja piirakan reunat irtoavat helposti reunoista.


Piirakan lisäksi kylmälaukkuun on pakattu vaniljajäätelöä ja lasipurkkiin talteen otettu keitinliemi, joka on ihanan fariinista ja raparperista kirpeyttä saanutta siirappia, jota voi lusikoida jäätelön lisäksi piirakkapalasensa päälle.

Kommentit