Krakovan herkkutunnelmia

Saavuin viime yönä takaisin kotiin pieneltä kaupunkilomalta Puolan Krakovasta. Hellettä piisasi ja askelmittarin mukaan matkalla kertyi miltei 90 000 askelta, joten monenlaista tuli nähtyä. Ehdimme myös maistella monenlaisia herkkuja, joista tässä pieni kuvakollaasi.

Jälkiruoissa ja leivonnaisissa käytettiin paljon rahkaa, ja muun muassa tällainen rahkajuustokakku (sirnik) tuntui olevan tyypillinen leivonnainen. 


Toinen miltei jokaisen ravintolan listalta löytyvä herkku oli sharlotka, joka tuo minulle nimenä mieleen Charlotte russe -tyyppisen kääretorttuleivonnaisen mutta joka onkin enemmän amerikkalaisen omenapiirakan tapainen omenakakku.


Myös marenkia oli tarjolla eri muodoissaan, ja ehkä ihanin oli tämä marenki-mascarponetorttu, jossa oli rapea marenkipohja ja paksu mascarponetäyte. Mansikat ovat juuri nyt sesongissa, ja niitä tarjottiinkin kaiken mahdollisen kanssa niin tuoreena kuin kastikkeeksi soseutettunakin!


Ja kermavaahto tuntui marjojen lisäksi olevan tunnusmerkki puolalaisille jälkiruoille: kaiken päälle pursotetaan vielä aimo annos kermavaahtoa. Omaan makuuni vähempikin riittäisi, kuten alla olevassa kookosjäätelössä, mutta näyttäviä koristelujahan vaahdolla kyllä saa aikaan.


Krakovassa näkyy selkeästi keskieurooppalainen kahvila- ja konditoriokulttuuri, ja jokaisessa kadunkulmassa ja ostoskeskuksessa olikin toinen toistaan houkuttelevampia leivosvitriinejä. Ihastelun lisäksi maistelimme muutamaa, sillä kaikkea ei yksinkertaisesti ehdi eikä jaksa (eikä voi) syödä. Tämä mansikkatartaletti kätki sisäänsä paksua vaniljakreemiä, joka oli suussasulavan kermaista ja samettista. Mansikat vievät suorastaan kielen mennessään!


Myös taustalla näkyvä suklaakakku oli oivallinen valinta. Täyteläistä ja tummaa suklaamoussea ja hapankirsikoita - ei makeaa, vaan samettisen silkkistä. Ja koko lysti, kaksi kakkupalaa ja kaksi erikoiskahvia, kustantaa noin 20 slotya eli alle 5 euroa. Uskomatonta!


Makumuistot säilyvät, mutta niiden lisäksi ostin tuliaiseksi omia suosikkejani, macaron-leivoksia, joita on ihana ottaa yksi päiväkahvin kanssa ja muistella onnistunutta matkaa.


Kommentit