Gluteeniton maissifoccaccia

Alkon Etiketti-lehdessä oli alkukesällä hunajaisen maissileivän ohje, ja se oli inspiraationa tähän maissifoccacciaan, joka on muokattu gluteenittomaksi ja makean hunajaisen sijaan yrttiseksi. Foccaccia saa mehevyyttä jugurtista ja oliiviöljystä, ja se on täydellinen lisäke esimerkiksi erilaisille salaateille.


Leipä syntyy nopeasti, koska taikina tehdään vain sekoittamalla kaikki ainekset yhteen ja paistoaika on alle puoli tuntia.

Ensin mitataan kulhoon maustamatonta jugurttia, ruokakermaa, oliiviöljyä ja hunajaa ja sekoitetaan nesteet tasaiseksi. Joukkoon sekoitetaan suolaa, jauhot sekä himpun verran ruokasoodaa.

Taikina kaadetaan oliiviöljyllä voideltuun, noin 20x30-senttiseen vuokaan ja pinnalle lorotellaan vielä hieman lisää öljyä sekä sormisuolaa ja timjamin oksia.

Gluteeniton maissifoccaccia (noin 20 palaa)
2 dl maustamatonta, rasvatonta jugurttia
2 dl 10% ruokakermaa
4 rkl oliiviöljyä
1 tl hunajaa
4 dl maissijauhoa
1 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta 
1,5 tl suolaa
1 tl ruokasoodaa
+ pinnalle 2 rkl oliiviöljyä, sormisuolaa ja tuoreita timjamin oksia.


Foccacciaa paistetaan 225-asteisessa uunissa noin 20-25 minuuttia tai kunnes pinta on kullankeltainen ja reunat irtoavat hieman vuoasta.


Leivän voi leikata palasiksi jo kuumana, ja se onkin parhaimmillaan vain juuri syöntilämpöiseksi jäähtyneenä eli kirjaimellisesti uunituoreena. Maissijauho on kauniin keltaista, mikä antaa koko leivälle kauniin värin. Timjami ja suolakiteet pinnalla ovat maukkaita sattumia, eikä tämä oliiviöljyn vuoksi juuri levitettä päällensä kaipaa. Tosin maistuu aika mainiolta, kun leivännurkkaa dippaa kermaviilipohjaiseen salaatinkastikkeeseen!


Kommentit