Vegaaniset vappumunkit - iloista vappua!

Niin kauan kuin olen keittiökaverini kanssa ollut, olemme tehneet joka vappu vegaanisia munkkeja. Emme ole kumpikaan vegaaneja, mutta jostain kokeilu ensimmäisenä vappunamme syntyi, ja munkit olivat niin hyviä, että paluuta "tavallisiin" ei ole ollut. Tämäkään vappu ei tee poikkeusta, mutta sen verran asiat muuttuvat, että munkkien reiät vaihtuivat hilloon.


Kaikki alkaa hyvästä, kupsakasta munkkitaikinasta, jonka ehdit hyvin tehdä vielä tänään ja josta voit paistaa päiväkahville kirjaimellisesti uunituoreet munkit.

Vegaaninen munkkitaikina (noin 40 namimunkkia)
5 dl soijamaitoa
1 rkl kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
1,5 dl taloussokeria
2 pss kuivahiivaa
noin 12 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
150 g pehmeää kasvimargariinia.

+42-asteiseen maitoon sekoitetaan sokerit, kardemumma, suola ja kuivahiiva pieneen jauhomäärään sekoitettuna. Jauhoja lisätään pikkuhiljaa ensin puuhaarukalla ja lopuksi kädellä sekoittaen ja vaivaten. Kun taikina alkaa olla jo kiinteää, pehmeä rasva lisätään joukkoon ja sen jälkeen vaivataan ja lisätään jauhoja sen verran, että taikina ei enää tartu käsiin eikä kulhon reunoihin. Valmis taikina saa kohota noin 45 minuuttia vedottomassa paikassa. Ja hyvinpä se kohoaakin!


Kohonneesta taikinasta vaivataan ilmakuplat pois ja taikina jaetaan kahteen osaan. Kumpikin osa pyöritellään tangoksi, joka jaetaan noin 20 yhtä suureen osaan. Osat pyöritellään pyöreiksi pulliksi, jotka saavat kohota leivinliinan alla vielä sen aikaa, että kookosrasva sulaa ja kuumenee kattilassa. 

Paistoimme tänä vuonna ensimmäistä kertaa munkit kookosrasvassa - Marttojen sokkotestin voittajan perusteella. Rasva tuntui käryttävän hieman ja haisi epämiellyttävälle, mutta munkit paistuivat kauniisti ja maistuvat (ainakin hyvällä mielikuvituksella) vielä hieman paremmalle kuin rypsiöljyssä paistetut. Munkkiin imeytyy vähemmän kovaa kookosrasvaa kuin pehmeää rypsiöljyä, joten rakenne ainakin on todella ihana: pinta on rapea ja sisus suussasulavan pehmeää!


Munkit menevät rasvakattilasta hetkeksi talouspaperin päälle jäähtymään ja valumaan, jonka jälkeen pyörittelen ne sokerissa. Sen jälkeen ne päätyvät hillotuspisteelle, jossa tujautan niiden sisälle pitkäkärkisellä hillotyllalla vadelmahilloa. [Osan täytin myös Nutellalla, mutta Nutella ei ole vegaanista, joten ei siitä vegaanimunkkipostauksessa sen enempää.]


Sitten munkit ovat valmiita tarjolle! Ja parhaimpiahan ne ovat lämpimäisinä ja aivan tuoreina.


Hillo on kiva lisä ja raikastus munkkiin, ja en tiedä piileekö siinä vai kookosrasvassa paistamisessa vai onnistuneessa taikinassa salaisuus, mutta nämä ovat todella, siis to-del-la, meheviä!



Kaveriksi vielä lasillinen simaa. Postasin viikko sitten inkivääri-fariinisimani valmistamisen, ja sima onnistui hyvin. Maku on tutun sitruunainen, mutta myös inkivääri tuntuu selvästi, ja sima on juuri sopivan hiilihappoista, vaikka jännitin ensin, yliarvioinko hiivan määrän pahasti yläkanttiin.


Skål! Iloista vappua! 💖

Kommentit

  1. Iloista vappua sinulle ja keittiökaverillesi (tirsk). Onpa kuohkean näköisiä munkkeja. Omat gluteenittomat versioni ovat vasta kohoamassa, mutta en oikein uskalla toivoa yhtä muhkeaa lopputulosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tirsk vaan itsellesi täältä ja keittiökaverilta! :D Hyviä munkkeja olivat, mutta hyvältä näyttivät sinunkin rinkiläsi.

      Poista

Lähetä kommentti