Takatalvesta huolimatta grilliruokien kaveriksi etikkainen perunasalaatti

Munkkien lisäksi vappuperinteisiimme kuuluu perunasalaatin teko. Söin toissakesänä Berliinissä mielettömän hyvää etikkaista perunasalaattia, jonka kaltaista olen yrittänyt siitä saakka tehdä. Tämäkään resepti ei ole aivan samanlainen kuin berliiniläinen ihanuus, mutta nyt ollaan jo aika lähellä, joten uskallan suositella tätä kaikenlaisten grilliruokien kaveriksi.


Etikkainen perunasalaatti (noin 10 annosta)
15 dl pilkottuja perunoita
1-2 keltasipulia
2 rkl vettä
1 dl omenaviinietikkaa
3 rkl fariinisokeria
1 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
1 iso omena
puntti ruohosipulia
noin 0,5 dl kermaviiliä
1 tl sinappia.

Ensin keitetään kuorettomia perunoita, mielellään kiinteitä sellaisia, jotta ne eivät muhjaannu keitettäessä. Keitinveteen voi laittaa lihaliemikuution, jotta perunat saavat hieman makua ja suolaisuutta jo keittovaiheessa.

Kun perunat ovat hieman jäähtyneet, ne pilkotaan sopiviksi suupaloiksi. Pienessä kattilassa kuullotetaan hienonnetut sipulit öljyssä, ja kun sipulit ovat läpikuultavia, joukkoon kaadetaan vesi, etikka, fariini, suola ja mustapippuri. Seos saa kiehahtaa, jonka jälkeen se kaadetaan lämpimien perunoiden päälle. Sekoitetaan. Salaattia voi tässä vaiheessa jo maistaa ja jos maku ei ole omaan mieltymykseen riittävän etikkainen, sitä voi lisätä vielä 1-2 ruokalusikallista. Sen jälkeen salaatti saa tekeytyä jääkaapissa pari tuntia tai yön yli.

Ennen tarjoilua salaattiin kuoritaan ja pilkotaan omena ja hienonnetaan ruohosipuli. Lopuksi sekoitetaan sinappi kermaviiliin ja kastike sekoitetaan salaatin joukkoon. Jos tykkää kovin kermaviilisestä salaatista, sitä voi toki käyttää enemmänkin, mutta minusta juuri tällainen koostumus on hyvä.


Salaatin maku on ihanan etikkainen mutta ei laisinkaan pistävä tai edes mitenkään erityisen voimakas. Etikan määrää ei siis kannata säikähtää, koska omenaviinietikka ja tuore omena sopivat yhteen mielettömän hyvin. Salaatti on ruokaisa ja maukas, ja se tasapainottaa hyvin esimerkiksi erilaisia raskaita liharuokia. 

Kommentit