Pikkuleivät, jotka valmistuvat piirakkavuoassa tuossa tuokiossa

Jos kevään juhliin on tulossa täytekakkua ja voileipäkakkua, joissa on oma näpertelynsä, nämä pikkuleivät valmistuvat juhlapöytään alta aikayksikön ja ovat helppoa sormisyötävää. Muodossa on jotain samaa kuin perinteisissä wilhelmiinoissa, mutta maku on moderni yhdistelmä tummaa ja valkoista suklaa, pähkinää ja salmiakkia. Ja gluteenittomiakin nämä ovat.


Pikkuleipien valmistus aloitetaan rouhimalla tummaa suklaata ja valkosuklaata karkeaksi rouheeksi. Myös pähkinät murskataan karkeasti. Ja siinä olivatkin työläimmät vaiheet, sillä itse taikina valmistuu hetkessä: sulatetaan voi, johon sekoitetaan fariinisokeria ja taloussokeria. Joukkoon sekoitetaan puuhaarukalla kananmuna ja sen jälkeen jauhoja ja lopuksi suklaat, pähkinät ja salmiakkirouhe. Sekoitetaan tasaiseksi, painellaan suorakaiteen muotoiseen piirakkavuokaan (tai pyöreään valurautapaistinpannuun) ja laitetaan uuniin.

Piirakkavuoassa valmistuva "jättikeksi" (12 / 24 annosta)
75 g sulaa voita
1 dl fariinisokeria
0,5 dl taloussokeria
1 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
2 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
0,5 tl leivinjauhetta
100 g Fazerin taloussuklaata
20 g valkosuklaata
noin 50 g saksanpähkinöitä tai muita pähkinöitä
2 rkl turkinpippurirouhetta.

Keksiä paistetaan 175-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes se on pinnalta rapea, irtoaa vuoan reunoilta ja on sisältä edelleen hieman pehmeä ja tahmea. Keksi on helpoin leikata hieman lämpimänä, ja siitä voi leikata joko viipaleita tai ruutuja halkaisemalla viipaleet vielä puoliksi.


Pyöreään vuokaan tehtynä keksistä voi leikata "piirakkaviipaleita", jotka ovat helppo ja kiva jälkiruoka esimerkiksi jäätelön tai kermavaahdon ja marjojen kanssa. 

Minä kuitenkin haluan syödä nämä keksit sellaisenaan, ja sievälle tarjoiluastialle ladottuna nämä sopivat hyvin rippijuhla- ja valmistujaisjuhlapöytään. 

Hieman sitkeää sisusta ja rapeaa kuorta, rouskuvia pähkinöitä, uunissa sulaneita suklaasattumia ja salmiakin pieni terävyys - suu on täynnä niin ihania makuja, että pakko ottaa toinen viipale...


Kommentit