Perinneleivonta jatkuu: lisää riisipiirakoita!

Gluteenittomien riisipiirakoiden teko oli niin mukavaa puuhaa, että jatkoin harrastusta "tavallisten" riisipiirakoiden parissa. Ymmärrän kyllä, että satojen ja satojen piirakoiden pulikointi ja rypyttäminen kerralla on valtaisa urakka, mutta tämmöinen muutaman kymmenen kappaleen satsi syntyy todella vaivatta vaikka arki-iltana!



Ensin tehdään taikina, jonka teko ei ole sen kummempaa kuin gluteenittoman taikinankaan teko: kylmään veteen sekoitetaan ripaus suola ja sen verran vehnä- ja ruisjauhoja, että taikina on kiinteä mutta kostea pallo.

Riisipiirakat (noin 20 kpl)
1,5 dl kylmää vettä
0,75 tl suolaa
1 dl vehnäjauhoja
3 dl ruisjauhoja.

Taikina jaetaan kahteen osaan, ja kumpikin osa pyöritellään pötköksi, joka jaetaan 10 yhtä suureen kiekkoon. Isommassa satsissa kiekot kannattaa peittää leivinliinalla, etteivät ne kuiva, mutta näin pienessä annoksessa sitä pulmaa ei ole.



Yksi kiekko kerrallaan kaulitaan piirakkapulikalla pyöreäksi ja ohueksi pohjaksi, joka täytetään riisipuurolla. Minä keittelin puuron edellisenä iltana samalla ohjeella kuin gluteenittomiin piirakoihinkin, ja ohje löytyy täältä.


Nyt uskalsin laittaa puuroa jo reilummin, koska tiesin, että se ei kuohu vaan pysyy sievästi piirakan sisällä. Ja harjoitus tekee mestarin - piirakat alkavat olla sulavampimuotoisia ja enemmän samannäköisiä keskenään.




Kun piirakoita on valmiina pellillinen, ne paistetaan 250 asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia tai kunnes puuro on kauniin ruskeaa (laktoositon puuro on hieman ruskeaa tosin väriltään jo ennen paistoa) ja kuoritaikina rapea ja pohja saanut väriä.



Uunista tulleet piirakat voidellaan voisulalla, jota on kevennetty aavistuksella kylmää vettä. Piirakat saavat jäähtyä leivinpaperin ja leivinliinan alla, jotta kuorista ei tule kivikovia.



Sitten vain syömään! Ihania, pieniä piirakoita evääksi tai välipalaksi sellaisenaan tai juuston kera. Seuraavaksi haluan ottaa selvää, kuinka tehdään omia lemppareitani eli porkkanapiirakoita! Laitetaanko riisipuuron joukkoon porkkanasosetta vai mitä tehdään?


Kommentit