Mutakakkua ja koristekukkia

Uusimmassa Glorian Ruoka&Viini-lehdessä oli iso ja kaunis juttu syötävistä kukista. Erilaisin kukkasin koristeltuja kakkuja ja leivonnaisia näkyy myös Instagramissa hurjan paljon. Ehkä niiden yhteisvaikutuksesta tai muuten innostuneena huomaan, että parvekkeelleni on kertynyt syötäviä orvokkeja iso- ja pienikukkaisena versiona, minttua ja laventelia sekä uusimpana iso kimppu sireeninkukkia. Jo sellaisenaan vihreys ja kukkivat kukat olohuoneen ikkunan takana tekevät minut iloiseksi, mutta vielä iloisemmaksi kukkaset tekevät kaunistaessaan jotakin leivonnaista kuten tätä mutakakkua. Ja kukat myös maistuvat hyvältä!


Tämä mutakakku on mielestäni maailman paras, mikä on ironista, sillä tähän kakkuun ei tule edes suklaata! Mutta kuuman sulatetun voin, kaakaojauhon ja sokerin sekoittaminen yhteen saa aikaan niin täydellisen täyteläisen ja sileän rakenteen, ettei mikään muu mudis yllä samaan! Ja koko taikina valmistuu keskikokoisessa teräskattilassa puuhaarukalla sekoittaen, joten tiskin määrä on minimoitu.

Gluteeniton mutakakku - maailman paras
150 g voita
1 dl tummaa kaakaojauhetta
3 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
2 kananmunaa
2 dl vaaleaa maizenaa.

Voi sulatetaan liedellä kattilassa. Kun voi on sulanut, kattila otetaan liedeltä ja voisulan sekaan sekoitetaan puuhaarukalla tumma kaakao ja sokeri. Tässä vaiheessa seos on vielä rakeista, älä säikähdä. Seosta sekoitellaan hetki, jotta se jäähtyy vähän. Kun seos on enää lämminät, joukkoon rikotaan kananmunat yksitellen ja välissä sekoitetaan puuhaarukalla. Ei siis vatkata, koska kakusta ei ole idea tulla kuohkea vaan tiivis ja taikinamainen. Munien jälkeen taikinaan ripsautetaan suolaa (jos käytät suolatonta voita, ripaus saa olla iso) ja viimeiseksi vaaleaa maissitärkkelystä. Kakku on siis myös luontaisesti gluteeniton.

Taikina kaadetaan irtopohjavuokaan, jonka pohjalle on pingotettu leivinpaperi. Yleensä paistan tämän kakun 22-senttisessä vuoassa, mutta tätä joudun hieman kuljettelemaan, joten käytin 24-senttistä vuokaa, jotta kakusta tulee hieman ohuempi ja se kypsyy hieman kypsemmäksi. Paistolämpötila on 175 ja paistoaika oman mieltymyksen mukaan 18-22 minuuttia. 18 minuutilla kakku jää todella valuvaksi eli juuri sellaiseksi mitä itse rakastan. Silloin kakku täytyy jäähdyttää ennen vuoasta irroittamista ja leikkaamista, koska muutoin ei synny kakkua vaan kaikkialle valuvaa suklaamössöä. 22 minuutin paistoajalla kakku muistuttaa jo suklaakakkua ja on sisältä vain mukavan kostea ja mehevä.

Tätä kakkua on paistettu 20 minuuttia ja pinta on täysin kypsynyt ja tasainen, mutta sisäosa on ihanan taikinamaista.


Kakku on taivaallista sellaisenaan ja taittaa takuulla makeannälän. Hieman lämmitettynä vaniljajäätelö sulaa mukavasti kakun päälle, eikä esimerkiksi tuoreet mansikat kuulosta ollenkaan hullummalta lisältä.


Kylmänä kakusta saa leikattua siistejä palasia pitkäteräisellä veitsellä, ja tumman kakun pinnalla hennon violetit kukat ovat kiva kontrasti ja helppo koriste. Toki täytyy muistaa, ettei kukkia voi poimia mistä tahansa, ja kukkakauppojen kukkia en menisi syömään. Luonnonkukat ja villiyrtit kannattaa huuhtoa kylmällä vedellä, jotta siitepöly ja mahdolliset pikkuhyönteiset jäävät veteen eivätkä päädy leivonnaiseen.

Kommentit