Kevään juhliin gluteeniton kinkku-kasvisvoileipäkakku

Voileipäkakut elävät renessanssiaikaansa, kun niitä taiteillaan kasvisversioina, vegaaniversioina, pyöreinä ja upeasti koristeltuina erilaisiin kahvipöytiin ja suolaisiin juhlabuffeteihin. Tämä kinkku- ja kasvistäytetty "voikkari" on gluteeniton, mutta sitä ei uskoisi, sillä leipä menee kostutettuna ja mehukkaiden täytteiden kanssa aivan tavallisesta leivästä.


Pohjana on kahta erilaista leipää, ja näiden kahden yhdistelmä on jo useamman kerran toiminut luottoparina meidän voileipäkakuissamme: Frian gluteeniton kuituleipä (fiber toast 500 g, kuvassa vasemmalla) ja Porokylän gluteeniton paahtoleipä (225 g, kuvassa oikealla) ovat kumpikin rouheisia ja Frian leivässä on lisäksi runsaasti auringonkukan ja pellavan siemeniä, jotka tuovat leipään makua ja rakennetta.


Leipien kostukkeena on lihalientä, ja ainakin Knorrin lihaliemikuutiot ovat gluteenittomia. Täytteet tehdään samanlaiseen pohjaan, joka tehdään vatkaamalla tuorejuusto ja creme fraiche tasaiseksi ja kuohkeaksi massaksi. Massa jaetaan kahtia ja josta toinen puoli yhdistetään kinkkuun ja toinen puoli hienoksi pilkottuun paprikaan ja suolakurkkuun. Kasvistäytteen voi maustaa esimerkiksi basilikalla tai ruohosipulilla. Jos voikkaria syö kahvin sijaan esimerkiksi viinilasillisen kanssa, myös hienonnettu punasipuli sopii varmasti kumpaankin täytteeseen - kahvipöytään en sen voimakasta makua itse halua.

Voileipäkakun kinkku- ja kasvistäytteet
1 prk aurinkokuivattu tomaatti -tuorejuustoa
1 prk creme fraichea
1 pkt Korpelan kinkkusuikaleita
1 punainen paprika
1 suolakurkku (kannattaa painella talouspaperilla ylimääräinen neste pois!)
3-5 viipaletta aurinkokuivattua tomaattia
+ halutessa tuoretta yrttiä tai punasipulia mausteeksi.

Leivistä leikataan kuoret pois ja ensimmäinen kerros tummempaa leipää ladotaan kelmutetun suorakaiteen muotoisen vuoan pohjalle. Pohja kostutetaan - gluteenittomiin leipiin kostuketta saa laittaa aika reilusti - ja päälle levitetään kasvistäytettä.


Sitten toinen kerros leipää, kostutus, toista täytettä, leipää, kostutus, toista täytettä - kaavaa toistetaan niin kauan, että täytteet loppuvat. Tällaisesta kolmen leipäpalan mittaisesta kakusta tulee neljä kerrosta korkea eli kumpaakin täytettä tulee kaksi kerrosta ja leipää menee yhteensä 12 palaa.

Valmis kakku kääritään kelmuun ja laitetaan yöksi jääkaappiin, jotta maut tasaantuvat. Ennen kuorruttamista kakku tietenkin kumotaan pois vuoasta.


Kuorrutus on samaa makumaailmaa kuin kasvistäyte: aurinkokuivatun tomaatin makuista tuorejuustoa, jota on notkistettu pienellä määrällä smetanaa. Smetana antaa ihanan kiillon tuorejuustolle ja tekee siitä helposti levittyvää. Pinnalla on koristeena tuoretta rucolaa ja basilikaa sekä kirsikkatomaatteja ja tuoreesta kurkusta höylättyjä viipaleita, jotka on kääritty rullalle.

Kuorrutus
1 prk aurinkokuivatun tomaatin makuista tuorejuustoa
noin 2 rkl smetanaa
+ tuoreita yrttejä
+ tuoretta rucolaa
+ kirsikkatomaatteja
+ kurkkua


Nelikerroksisena kakusta tulee melko korkea, mutta terävällä veitsellä ja kakkulapiolla kakusta saa kuitenkin otettua siistejä paloja. Jos korkeus tuntuu hankalalta ja haluaa enemmän koristelupinta-alaa, kakun voisi tietenkin tehdä neljän leipäpalan pituisena hieman pidempään vuokaan, jolloin yksi kerros jää korkeudesta pois.


Ihanaa että kevään valmistujaiset ovat jo ihan pian: voileipäkakku sopii juhlapöytään kuin nakutettu ja on mielettömän hyvää!

Kommentit