Gluteeniton raparperi-valkosuklaapiirakka

Raparperit aloittavat kesän satokauden, ja siksi niihin liittyy makumuistojen lisäksi onnellinen ajatus siitä, että pian saa myös kirsikoita ja mansikoita, herukoita, karviaisia ja myös mustikoita. Raparperi siis todella aloittaa kesän. Perinteisen raparperipaistoksen ja murupiirakan lisäksi haluan joka vuosi kokeilla jotakin uutta raparperireseptiä, ja tällä kertaa se on gluteeniton piirakka, jossa raparperin kirpeyttä tasapainottaa makea valkosuklaa.


Ensin huuhdellaan ja pilkotaan nuoria raparperinvarsia, koosta riippuen 3-6 vartta on sopiva määrä.


Lisäksi rouhitaan valkosuklaata. Koska piirakka on gluteeniton, käytin tässä Pandan valkosuklaata, koska sillä on gluteeniton-merkintä.


Sitten valmistetaan taikina: huoneenlämpöinen margariini vatkataan vaaleanruskeaksi vaahdoksi yhdessä fariini- ja taloussokerin kanssa. Joukkoon vatkataan yksitellen kananmunat, ja lopuksi joukkoon sekoitetaan kuivat aineet eli mantelijauho, vaalea gluteeniton jauhoseos, leivinjauhe ja ripaus suolaa. Muutama tippa karvasmanteliaromia täydentää mantelijauhon makua. Valkosuklaa käännellään taikinaan, joka levitetään noin 20x30-kokoiseen vuokaan, johon on laitettu leivinpaperi.

Gluteeniton raparperi-valkosuklaapiirakka
200 g margariinia
1,5 dl fariinisokeria
1 dl taloussokeria
3 kananmunaa
1 dl mantelijauhoa
2,5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
ripaus suolaa
pari tippaa karvasmanteliaromia
120 g valkosuklaata (Panda)
200 g raparperia.


Pohjaa paistetaan 175-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin ruskea ja reunat alkavat irtoilla leivinpaperista. Piirakka mehevöityy tekeytyessään, joten se saa jäähtyä ensin huoneenlämpöiseksi ja sen jälkeen vielä jääkaapissakin vuoassaan. (Tosin täytyyhän kesän ekan piirakan eka pala päästä maistamaan heti, kun suu ei vain enää pala maistaessa...)


Piirakka on mehevää ja kosteaa, joten se ei välttämättä tarvitse edes vaniljakastiketta tai jäätelöä seuraukseen. Toki raparperin kanssa aina suositellaan syömään jotakin maitotuotetta, mutta valkosuklaassahan on tavallaan jo maitoa mukana (kai?). Raparperi maistuu ihanan raikkaalta ja kirpsakalta, mutta makeat valkosuklaasattumat tasapainottavat sitä. Mantelin maku tuntuu jokaisessa suupalassa, ja se sopii kyllä raparperin kanssa todella hyvin.


Ja miten kauniita punaisen ja vihreän sävyjä raparperi piirakan pinnalle tekeekään! Tästä kesä toden teolla voi alkaa 🌸

Kommentit

  1. Valkosuklaa sopii raparperin kanssa makupariksi. Tätä pitää kokeilla. Joko teillä kukkii sireenit?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sopii ehdottomasti :) Ja manteli myös. Muistelen, että olen joskus syönyt aivan ihanaa gluteenitonta mantelimassa-raparperipiirakkaa. Onko sulla ohjetta siihen? Kukkii joo täyttä päätä, valkoiset jo ihan kokonaan ja violetit osittain vielä nupussa.

      Poista
    2. Miten ollakaan, kun juuri tänään tein superhyvää mantelimassa raparperipaistosta. Laitoin valkosuklaatakin raparperin joukkoon, mutta calvadosta jäi puuttumaan, kun ei kaapista sitä löytynyt. Lähetän reseptin.

      Poista
    3. Ah kuulostaa niiiin hyvältä! Voisit kyllä lähettää ohjeen lisäksi myös itse piirakkaa!

      Poista

Lähetä kommentti