Gluteeniton lime-päärynätäytekakku äidille

Huomenna vietetään äitienpäivää, joten nyt ehtii vielä tarttua toimeen ja leipoa äidille tai mummolle äitienpäiväkakun. Minun äitini saa täytekakun, joka on täytetty raikkailla lime- ja päärynämousseilla ja kuorrutettu silkkisellä marenkivoikreemillä. Pohja on vaalea gluteeniton sokerikakkupohja, joten kakku sopii sekä laktoositonta että gluteenitonta noudattavien herkkusuiden kahvipöytään.



Pohja on 6 munan samasuhdekakkupohja, joka on jaettu 22-senttiseen ja 16-senttiseen irtopohjavuokaan. Gluteenittomassa taikinassa avain on muna-sokerivaahdon vatkaaminen todella napakaksi vaahdoksi, johon sitten siivilöidään ja nuolijalla käännellään jauhot. Vuoka pitää voidella ja jauhottaa (gluteenittomilla korppujauhoilla!) huolellisesti, ja minä laitan vielä leivinpaperin vuoan pohjalle, jotta pohja ei varmasti tartu kiinni. Paistoaika pienelle kakulle on 30 minuuttia ja isommalle 35 minuuttia 175-asteisen uunin alatasolla.

6 munan gluteeniton kakkupohja
6 kananmunaa isoon juomalasiin rikottuna
sama määrä sirosokeria toiseen juomalasiin rikottuna
yhteensä sama määrä vaaleaa gluteenitonta 
jauhoseosta & perunajauhoa niin, että perunajauhoa 
on noin 1/3
+ vuokasprayta ja gluteenittomia korppujauhoja vuoan voiteluun.

Kakkupohjat saavat tiivistyä jääkaapissa leivinpaperiin käärittynä ja kelmutettuna vuorokauden ennen leikkaamista ja täyttämistä.

Täyttämistä varten kumpikin pohja leikataan ensin kolmeen kerrokseen. Kostutukseen varataan noin 1,5 desilitraa sitruunalimsaa.

Täytteen teko alkaa kermavaahdon maustamisella sokerilla ja vaniljasokerilla ja vatkaamisella kuohkeaksi vaahdoksi. Kermavaahtoon vatkataan maustamatonta rahkaa ja mascarponea, jota saa nykyään myös laktoosittomana. Tässä vaiheessa seos jaetaan kahteen astiaan. Toiseen puolikkaaseen raastetaan yksi päärynä ja toiseen raastetaan kahden limen kuori ja lusikoidaan lime curdia.



Lime-päärynäkakun täytteet
4 dl vispikermaa
250 g maitorahkaa
250 g mascarponea
0,5-1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 päärynä
2 limen kuori (noin 2 tl)
1 dl lime curdia.

Kummankin kakun pohja kostutetaan ja päälle levitetään limetäyte. Keskikerros laitetaan päälle, kostutetaan ja täytetään päärynätäytteellä. Kansi tulee päällimmäiseksi ja sekin kostutetaan kevyesti. Kakku menee jääkaappiin tekeytymään kuorrutteen teon ajaksi.



Marenkivoikreemi
3 kananmunan valkuaista
2 dl sirosokeria
200 g voita.

Marenkivoikreemi yhdistää ihanasti makean marengin ja suolaisen voin ja on minusta vielä paljon parempaa kuin hieman rasvaiselta tuntuva voikreemi, vaikka toki hyvää sekin on. Marenkivoikreemi tehdään valmistamalla ensin kuumavesihauteessa kiiltävä marenkimassa, johon lisätään pikkuhiljaa huoneenlämpöistä voita. Voi kuulostaa vaikealta, mutta ei oikeasti ole sitä, kun seuraa muutamaa ohjetta:
  1. Laita kattilan pohjalle kiehumaan vettä sen verran, ettei se yllä metallikulhon päälle, joka pysyy kattilan päällä.
  2. Kun vesi kiehuu, laita metallikulhoon valkuaiset ja sokeri ja ryhdy vatkaamaan sähkövatkaimella.
  3. Vatkaa noin 5 minuuttia tai kunnes marenki on sormeen kuumaa tai lämpömittari näyttää 60 astetta.
  4. Ota marenki pois liedeltä ja jatka vatkaamista sen aikaa, että marenki on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi.
  5. Madalla vatkaustehoa keskitasolle ja lisää voita nokare kerrallaan sellaista tahtia, että edellinen ehtii aina vatkautua joukkoon.
  6. Älä säikähdä, jos massa näyttää hetkellisesti kokkareiselta - jatka vain vatkausta, se silenee kyllä.


Valmis kreemi levitetään kakkujen reunoille ja pinnoille, ja pienempi kakku asetetaan varovasti isomman päälle. Lopusta kreemistä voi pursottaa koristeita. Tässä on hennon vihreäksi värjättyä kreemiä, joka on pursotettu tähtityllalla, ja hennon turkoosiksi värjättyä kreemiä, joka on pursotettu ruusutyllalla. Lisäksi koristeina on hopeisia sokerihelmiä.




Ihanaa äitienpäivää! 🌹

Kommentit