Sima tulille!

Pääsiäinen ja vappu ovat tänä vuonna niin lähekkäin, että pääsiäismaanantaina sai laittaa jo vappusimat tulille. Jos et kuitenkaan laittanut, mutta haluat vapuksi tätä ihanan tummaa ja maukasta fariini-inkiväärisimaa, vielä ehdit, kunhan annat siman käydä huoneenlämmössä!


Simaan tarvitaan aina sitruunaa, ja sen lisäksi tähän tulee noin peukalon kokoinen pala inkivääriä.


Sitruunoista puristetaan mehu talteen ja inkivääri kuoritaan ja viipaloidaan. Sen jälkeen laitetaan isoon teräskattilaan vettä kiehumaan. Kiehumista odotellessa mitataan sokeri valmiiksi. Vaaleamman siman ystävä laittaa fariinia ja taloussokeria 1:1 suhteessa, mutta minä rakastan fariinin paahtunutta makua, joten laitan 4/5 sitä ja 1/5 taloussokeria.


Kun vesi kiehuu, se otetaan pois liedeltä ja joukkoon sekoitetaan sokerit. Kun sokerit ovat liuenneet, joukkoon lisätään sitruunanmehu ja inkivääripalat. 

Jos teet siman tuorehiivasta, anna nesteen jäähtyä hetki, mutta kuivahiivan voi lisätä heti: ota pieni nestetilkka kattilasta ja sekoita kuivahiiva siihen. Sekoittele ja kaada simaan. Sitten joukkoon lisätään loppu vesi kylmänä ja sima saa tekeytyä vuorokauden huoneenlämmössä kannen tai keittiöpyyhkeen alla.

Vappusima (4 l)
2 l kiehuvaa vettä
400 g fariinisokeria
100 g taloussokeria
2 sitruunaa
noin 4 sentin mittainen pala inkivääriä
noin 3/4 tl kuivahiivaa
2 l kylmää vettä
+ pari rusinaa & 1 tl sokeria / pullo

Vuorokauden kuluttua simasta siivilöidään inkiväärin palaset pois ja neste pullotetaan puhtaisiin lasi- tai muovipulloihin. Joukkoon ripotellaan pikkuisen sokeria ja muutama rusina. Korkki kierretään löyhästi kiinni (ettei räjähdä!) ja sormet ristissä toivotaan, että noin viikon kuluttua eli vappuaattona rusinat ovat nousseet pintaan ja simassa on juuri täydellinen makean ja happaman maun liitto.


Kommentit