Marengit joihin marenginvihaajakin jää koukkuun

Toinen nimeni on (aavistuksen epävirallisesti) Marenki, ja olen elämäni aikana saanut käännytettyä jo monta antimarenki-ihmistä rakastamaan marenkia. Näillä suolaisenmakeilla pistaasipähkinämarengeilla paatuneinkin marenkiskeptikko hurmaantuu - testattu on!


Marenkia varten vatkataan ensin kananmunan valkuaiset valkoiseksi, ilmavaksi vaahdoksi. Vatkautumisen kannalta on tärkeää, että vatkaimet ja kulho ovat puhtaat ja että keltuaista ei pääse yhtään valkuaisen joukkoon. Kun valkuaisvaahto on valkoista ja höttöisen ilmavaa, joukkoon aletaan ripotella pikkuhiljaa sirosokeria koko ajan vatkaten. Valmis marenki on kiiltävää, paksua ja niin tiukasti kulhossa, että se ei putoa edes ylösalaisin käännettäessä.

Jotta marengeista tulee pistaasipähkinämarenkeja, joukkoon rouhitaan pistaasipähkinöitä ja tässä versiossa myös suolattuja maapähkinöitä. Pelkästään pistaaseista tehtäessä marengeista tulee väriltään vihreämpiä ja pistaasin oma ihana maku tulee voimakkaammin esiin. Tässä juju on nimenomaan suolaisen ja makean yhdistelmässä.


Pähkinärouheet käännellään nuolijalla marengin joukkoon, ja hieman pistaasimurua jätetään marenkien pinnalle ripoteltavaksi.

Marengin voi luovasti lusikoida leivinpaperille erilaisiksi keoiksi ja pilviksi, tai vaihtoehtoisesti massan voi lusikoida pursotinpussiin ja pursottaa. Kummassakin tapauksessa pinnalle ripotellaan vielä silaukseksi rouhittua pistaasia.


Suolaisenmakeat pistaasimarengit (10-12 kpl)
4 kananmunan valkuaista
1,5 dl sirosokeria
1 tl vaniljasokeria
50 g kuorittuja pistaasipähkinöitä
50 g suolattuja maapähkinöitä.

Marengit laitetaan 100-asteisen uunin alatasolle noin kahdeksi tunniksi. Jos annoksesta tekee 12 kappaletta, 90 minuuttia voi riittää. Kypsyyden voi kokeilla varovasti marengin pohjaa kopsuttelemalla: jos marenki irtoaa vaivatta leivinpaperista ja tuntuu kevyeltä ja ontolta, se on valmis. Ja "valmiuskin" on makuasia - minusta marengin kuuluu olla hieman sitkas sisältä.


Rouskuvaa, makeaa marenkia ja paahtunutta suolaista pähkinää - kerrassaan koukuttava yhdistelmä! Ja nämä ovat niin keveitä, että tuntuu kuin ei söisi mitään, eli näitähän voi syödä vaikka viisi peräkkäin... 

Nämä ovat isoja ja näyttäviä, oikeastaan kuppikakkuun verrattavia, joten näitä voisi laittaa tarjolla esimerkiksi kevään juhliin yhtenä makeana. Eipä juuri vaivattomammin ja luontaisemmin voi gluteenitonta makeaa leivonnaista tehdä. Ja pääsiäiseenkin nämä sopivat aivan täysin!


PS. Marenkien taustalla keltaisessa Fazerin peltipurkissa kasvaa perunanarsissi, josta en ollut koskaan aiemmin kuullutkaan ja joka kukkii näyttävästi ja tuoksuu aivan huumaavan ihanalta!


Kommentit

  1. Perunanarsissi on englanniksi Bridal Crown. Ihan reilu käännös ei ole kyseessä kukan kauneutta ajatellen, mutta en löytänyt mistään, miten kukka on saanut nimensä. On olemassa myös Poet’s daffodils, mutta ne on tasetteja.
    Marengit on ihania suomeksi ja kaikilla kielillä ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehe, jotenkin huvittavaa, että brittiläisillä on morsiuskruunuja ja suomalaisilla perunoita... Tulee ihan mieleeni eräs sanonta, johon liittyvät ruususet ja potut... Mutta marengit ovat kyllä ihania, aivan kuten sanot, kaikilla kielillä <3

      Poista

Lähetä kommentti