Leipä, joka katosi - gluteeniton porkkana-aprikoosileipä

Joskus sitä tietää heti ensipuraisulla, että tämä resepti jää käyttöön ja siitä tulee sellainen luottoresepti, että siihen voi palata uudestaan ja uudestaan. Tämä gluteeniton porkkana-aprikoosileipä on juuri sellaista, ja leipä katosikin pöydästä alta aikayksikön.


Maistatin leipää syömiskaverillani, ja hän totesi, että onpa hyvää. Kun kerroin, että leipä on gluteenitonta, hän kysyi ensimmäiseksi, mistä tämä sitko sitten on peräisin. Ja niinpä, leivässä on mielettömän hyvä rakenne, ja se on kananmunan, leivinjauheen ja psylliumin yhteisvaikutusta.

Taikina tehdään vain sekoittamalla raaka-aineet yhteen ilman vaivaamista tai kohottomista. Ensin raastetaan porkkanaa ja pilkotaan kuivattuja aprikooseja.


Sitten sekoitetaan kulhossa erilaisia siemeniä, vähän jauhoja, leivinjauhoa, psylliumia ja suolaa.


Joukkoon lisätään kananmunia, joiden rakenne on vispattu rikki, sekä pieni loraus oliiviöljyä ja jo aiemmin esivalmistellut porkkanat ja aprikoosit. Kun taikina on tasaista, se kaadetaan suorakulmaiseen leipävuokaan leivinpaperin päälle ja laitetaan uuniin.


Gluteeniton porkkana-aprikoosileipä (1 kpl)
2-3 porkkanaa (noin 200 g raastetta)
100 g kuivattuja aprikooseja
1 dl seesaminsiemeniä
1 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
0,5 dl pellavansiemeniä
2 rkl psylliumia
1 rkl chiansiemeniä
1 rkl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
4 kananmunaa
1 rkl oliiviöljyä.

Leipää paistetaan 180-asteisessa uunissa noin 35-40 minuuttia tai kunnes pinta on mukavan ruskea eikä kokeilutikkuun tartu taikinaa. Leipä saa tuntua kuitenkin painavalta, vähän niin kuin saaristolaisleipäkin tuntuu. Leipä saa jäähtyä vuoassaan.

Jäähtynyttä leipää on helppo leikata, ja se maistuu niin hyvältä, että tekee mieli leikata oikein paksuja viipaleita. Leipä maistuu sellaisenaan, mutta mitäpä pieni nökäre voita ei parantaisi entisestään...


Ja salaatin kanssa tämä on oivallinen lisä, koska tämä on niin mehevää ja maukasta!


Porkkana värjää koko leivän oranssinkeltaiseksi ja aprikoosipalat näkyvät selkeinä, keltaisina sattumina. Porkkanaraasteella on myös varmasti oma vaikutuksensa siihen, että tämä on todella mehevää, eikä edes parin päivän säilytys vaikuta koostumukseen mitenkään. Kannattaa kuitenkin säilyttää tämä leipä saaristolaisleivän tapaan jääkaapissa. 

Teen tätä takuulla jo viikonloppuna uudestaan, sillä tämähän on kuin tehty pääsiäisaterialle lampaan ja salaatin kaveriksi!

Kommentit