Kahden suklaan kääretorttu pääsiäissunnuntain kahvipöytään

Tämä Perinneruokaa prkl -blogin reseptin mukaan tehty kahden suklaan kääretorttu on gluteeniton ja muistuttaa makumaailmaltaan Kinder-suklaata, joten se sopii täydellisesti pääsiäisen kahvipöytään.


Ensin tehdään pohja. Kananmunat ja sokeri vatkataan paksuksi, valkoiseksi vaahdoksi, johon siivilöidään perunajauhoa, tummaa kaakaota sekä hippunen leivinjauhetta.

Kaakaoinen kääretorttupohja
4 kananmunaa
1,5 dl sirosokeria
1 tl vaniljasokeria
1 dl perunajauhoa
4 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta.

Pohja kaadetaan leivinpaperoidulle uunipellille ja paistetaan 200 asteessa noin 6 minuuttia tai kunnes reunat irtoavat paperista ja pinta ei enää kiillä. Suoraan uunista ottamisen jälkeen pohja nostetaan leivinpapereineen ylös ja lasketaan ylösalaisin toisen leivinpaperin päälle, jonka päälle on ripoteltu sokeria. Uunissa ollut leivinpaperi irrotetaan varovasti ja jätetään pohjan päälle suojaksi, jotta pohja jäähtyy mutta ei kuivu.


Sillä välin, kun pohja on uunissa, tehdään jo täyte, koska sen on hyvä jähmettyä puolisen tuntia jääkaapissa, jotta se asettuu sievästi kääretortun sisälle.

Ensin sulatetaan aimo annos valkosuklaata mikrossa tai vesihauteessa koko ajan sekoittaen.


Sen jälkeen leivontakulhossa vatkataan pieni määrä kermaa vaahdoksi. Vaahto maustetaan vaniljalla ja vaahdon joukkoon vatkataan maustamatonta tuorejuustoa ja valkosuklaa (jätä noin ruokalusikallinen sulaa valkosuklaata koristeluun). Täytteeseen ei tule liivatetta, koska suklaa jähmettyessään tanakoittaa täytteen. Siispä pohjan jäähtymisen ajaksi täyte laitetaan jääkaappiin.

Valkosuklaatäyte
1 dl vispikermaa
1 tl vaniljasokeria
2 prk (yht. 400 g) maustamatonta tuorejuustoa
300 g valkosuklaata sulatettuna (josta noin 1 rkl jää koristeluun).

Kun pohja on jäähtynyt ja täyte paksua, täyte lusikoidaan pohjan päälle.


Täyte levitetään tasaisesti pohjan päälle ja pohja rullataan. Minä annoin tässä vaiheessa kääretortun tekeytyä jääkaapissa yön yli, ennen kuin kuorrutin sen ja laitoin tarjolle. Koska täyte on kuitenkin jähmettynyt jo etukäteen, tämä vaihe ei ole välttämätön, joten tänäänkin ehtii hyvin leipoa päiväkahville.

Kuorrutin tortun alkuperäisen ohjeen mukaan tummasuklaaganachilla: kuumensin kattilassa kermaa ja sulatin siinä tummaa leivontasuklaata. Annoin kuorrutteen jäähtyä kylmävesihauteessa tanakaksi ja kaadoin tortun päälle. Koska tämän täytyi olla ehdottomasti gluteeniton, en käyttänyt ohjeen mukaisia minisuklaamunia, koska niissä kaikissa tuntui olevan vehnäjauhoja. Siispä tein kuorrutteen päälle vain yksinkertaiset, ohuet raidat valkosuklaata, joiden suunnan vastaisesti vedin viivat hammastikulla, mikä saa aikaan pinnan kuvion. Valkosuklaassakin täytyy olla tarkkana pakkausselosteen kanssa, sillä monessa on maininta "saattaa sisältää pieniä määriä gluteenia", mikä ei sovi kaikille keliaakikoille.

Tummasuklaaganache
 1 dl vispikermaa
150 g Fazerin taloussuklaata
+ raitoihin noin 1 rkl sulaa valkosuklaata.


Täytettä on runsaasti ja se on ihanan valkosuklaista ja pehmeää. Pohja on pehmoisen kaakaoinen, ja kuorrutteen rakenne pysyy jääkaappikylmänäkin helposti leikattavana. Mukavaa pääsiäisen jatkoa! 

Kommentit