Gluteenittomat riisipiirakat 2.0: pehmeämpi maku taikinassa ja puuro, joka ei kuohu

Tein pari viikkoa sitten gluteenittomia riisipiirakoita tattarijauhoista ja kaupan äitien tekemästä puurosta. Niistäkin tuli hyviä, mutta tuotekehittelyn varaakin jäi. Nyt tein piirakat 2.0 ja näissä on jo paljon enemmän ideaa! Kuoritaikina on tehty jauhoseoksesta, jossa on tattarin lisäksi perunaa, mikä pehmentää makua huomattavasti. Lisäksi puuro on omatekemää, joten se on maukasta eikä kuohu uunissa.


Taikina on helppo tehdä eikä vaadi kuin muutaman raaka-aineen:

Gluteeniton riisipiirakan kuoritaikina (20-24 kpl)
2 dl kylmää vettä
3/4 tl suolaa
1 tl psylliumia
noin 3 dl tummaa gluteenitonta "Jytte" jauhoseosta.

Kylmään veteen sekoitetaan puuhaarukalla psyllium ja suola ja psylliumin annetaan hetki imeä nestettä. Sen jälkeen lisätään jauhoseosta pikkuhiljaa ensin puuhaarukalla ja lopuksi kädellä sekoittaen. Minulla jauhoja meni taikinaan ehkä noin 2 3/4 desilitraa eli koko kolmea desiä ei kannata hulauttaa kerralla. Taikinasta tulee kiinteää mutta kuitenkin pehmeää.


Tarvittaessa samoja jauhoja apuna käyttäen taikina pyöritellään pötköksi, joka leikataan kahteen yhtä suureen osaan, ja kumpikin osa leikataan 10-12 kiekoksi. Kiekot säilytetään leivinliinan alla, jotta ne eivät kuivu, mutta toisaalta näin pienessä annoksessa ne eivät ehdi kuivua millään ilveellä...

Yksi kiekko kerrallaan kaulitaan piirakkapulikalla ympyräksi, jonka keskelle laitetaan nokare etukäteen keitettyä, jäähtynyttä riisipuuroa. 

Laktoositon riisipuuro 
2 dl kylmää vettä
2 dl puuroriisiä
1 l laktoositonta kevytmaitojuomaa
0,5 tl suolaa.

Vesi kiehautetaan kattilassa ja kiehuvaan veteen lisätään riisit. Kun ne ovat imeneet miltei kaiken veden, maito kaadetaan joukkoon. Minä keitin puuron niin, että annoin levyn olla täysillä ja hämmensin koko ajan siihen saakka, että maito kiehuu. Kun maito kiehuu, laitoin levyn matalimmalle teholle, laitoin kannen päälle ja hämmentelin puuroa vain silloin tällöin. Sillä tavoin saan puuron keitettyä ilman, että maito palaa yhtään kattilan pohjaan. Suola lisätään vasta noin tunnin keittymisen jälkeen, kun puuro alkaa olla valmista. Puuro jäähdytetään ensin huoneenlämmössä ja sitten jääkaapissa. 


Piirakan muodosta ja puuron määrästä on varmasti yhtä monta näkemystä kuin on tekijääkin, ja minusta puuroa pitää olla runsaahkosta ja reunojen ohuet ja yltää vain hieman puuron päälle. Joka tapauksessa kuoritaikina rypytetään puuron päälle etusormella ja peukulla painelemalla.


Minä tein nyt hyvin pieniä piirakoita, joten niitä tulee taikinasta 24 kappaletta ja puuroa menee noin puolet keitetystä määrästä. 


Piirakat paistetaan 250-asteisen uunin keskitasolla, ja aika riippuu koosta. Nämä pienokaiset kypsyvät 13 minuutissa, isommat vievät noin 15 tai jopa 20.

Uunista tulleet piirakat voidellaan sulalla laktoosittomalla voilla ja laitetaan leivinpaperin ja leivinliinan alle jäähtymään. 

Kuoritaikinan maku on todella miellyttävä: tattari tuntuu ja tuo karjalanpiirakasta tuttua rukiin voimakkuutta, mutta maku ei ole niin pistävä tai voimakas kuin pelkästään tattarista tehdyssä taikinassa. Rakenne on hyvin lähelle karjalanpiirakan kuoren rakennetta. 


Nämä voi hyvin leipoa tässä vaiheessa ja pakastaa: kevään juhlia varten pakkasessa odottaa laktoosittomia ja gluteenittomia suolaisia, jotka voi tarjota sellaisenaan tai esimerkiksi munavoin tai graavilohen kanssa pieninä herkkupaloina!

Kommentit