Gluteeniton lohipiirakka

Viikonlopun makeilun jälkeen on mukava tehdä välillä suolaisia herkkuja. Vanhemmillani on sähkösavustin, ja osa savustetusta lohesta päätyi keväiseen lohipiirakkaan, jossa on ihanan maukas ja gluteeniton kaurapohja.



Pohja tehdään ensimmäiseksi, koska se saa jähmettyä jääkaapissa noin tunnin. Voita pehmitetään joko huoneenlämmössä tai hetki mikrossa niin, että se ei sula mutta on sekoitettavan pehmeää. Rasvaan sekoitetaan maitorahkaa ja lopuksi gluteenittomia kaurajauhoja, hivenen suolaa sekä leivinjauhetta. Vatkaimia tai muita ronskimpia työkaluja ei tarvita, vaan taikina ainoastaan sekoitetaan tasaiseksi. Sen voi muotoilla jo vuoan muotoon ja kääriä kelmussa jääkaappiin.

Kun tunti on kulunut, uunin voi laittaa 175 asteeseen lämpenemään ja ruveta valmistelemaan täytettä. Jäähtynyttä (tai ostettua ja valmiiksi kylmää) savulohta hienonnetaan haarukalla mukaviksi suupaloiksi.



Toisessa astiassa sekoitetaan keskenään kermaviiliä, ruokakermaa ja kaksi kananmunaa. Mausteiksi laitetaan vähän suolaa ja reilusti mustapippuria. Myös pieni tujaus sitruunanmehua sopii, mutta sen kanssa ei kannata olla kovin runsas, koska savun ja sitruunan maut eivät ole runsaina hyvä yhdistelmä. Tillin ystävät laittakoot lisäksi tilliä, mutta minä en pidä siitä.

Gluteeniton lohipiirakka (1 iso pyöreä tai 2 suorakaiteen mallista)
Pohja:
125 g pehmeää voita
125 g rasvatonta maitorahkaa
3,5 dl gluteenitonta kaurajauhoa (Virtasalmen viljatuotteen on mielettömän hyvä!)
noin 2 rkl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
ripaus suolaa
Täyte: 
noin 300 g savustettua lohta
1 prk kermaviiliä
noin 1 dl ruokakermaa
2 kananmunaa
ripaus suolaa
maun mukaan mustapippuria
sitruunanmehua
(+ tilliä hienonnettuna)
+ pinnalle juustoraastetta.

Pohjataikina painellaan vuokaan pohjaksi ja reunoiksi. Minulla käytössä ollut vuoka on irtopohjainen, joten laitoin väliin leivinpaperin.


Jos vuoka on umpinainen, paperia ei tietenkään tarvita. Kala ripotellaan pohjan päälle, ja viimeiseksi kaadetaan kermaviiliseos. Pinnalle ripotellaan juustoraastetta, joka tuo suolaisuutta, mutta ennen kaikkea se paistuu uunissa kauniisti ja tekee koko piirakalle kauniin pinnan.



Piirakkaa paistetaan noin 30-35 minuuttia, josta alkuaika uunin alatasolla, jotta pohjakin kypsyy, ja viimeiseksi noin 10 minuutiksi piirakka kannattaa siirtää ylemmäs, jotta pinta ei jää valjuksi.


Kylmänä piirakka maistuu välipalana tai pienenä suolaisena kahvin kanssa, ja lämpimänä se on mainio lounas esimerkiksi salaatin kanssa. Pohja on aidosti viljaisan maukas, ja sen rakenne on mukavan rouhea. Enpä muistanutkaan, kuinka hyvältä lohipiirakka voi maistua!




Kommentit