Vegaaniset ja gluteenittomat kuningatarvohvelit

Nämä vegaaniset ja gluteenittomat vohvelit ovat niin rapeita ja maukkaita, että teen varmaan jatkossa aina näitä, vaikka vanhasta tottumuksesta meinaankin aina kaivaa maitopurkin ja kananmunia esille, kun joku mainitsee vohvelit.


Taikinaa ei tarvitse turvottaa, joten tekeminen onnistuu näin arki-iltanakin käden käänteessä. Ensin laitetaan vohvelirauta kuumenemaan - paitsi jos sinulla on supernopea, uudenaikainen vohvelirauta, joka on heti käyttövalmis. Minun uskollinen rautani on varmaan ainakin 80-luvulta peräisin, mutta urheasti se vain porskuttaa, ja paistaa muuten todella rapsakat ja kauniinruskeat vohvelit.

Taikinaa varten tarvitaan kasvimaitoa, öljyä, sokeria, suolaa, vaniljaa, hivenen leivinjauhetta sekä tattarijauhoa. Kaikki ainekset vain sekoitetaan yhteen, ja lopputulos on paksu mutta notkea vohvelitaikina.
Vegaaniset ja gluteenittomat vohvelit (5 kpl)
3 dl kevyttä soijamaitoa
2 rkl mietoa öljyä (esim. rypsiöljy)
2 rkl sokeria
5-7 tippaa vanilja-aromia 
hyppysellinen suolaa
2,5 dl tattarijauhoja
1 tl leivinjauhetta.

Taikinaan tulee öljyä, mutta ainakin minun vohvelirautani on silti kevyen voitelun tarpeessa. Jos pinnoite on todella hyväkuntoinen, voi olla, ettei erillistä voitelua tarvita. Toki sen voi silti tehdä, sillä voidellussa raudassa paistaminen tekee vohvelin pinnasta kauniimman ja maukkaamman.

Parasta on, jos vohvelin voi nostaa raudasta suoraan lautaselle. Jos kuitenkin haluat ensin paistaa koko satsin, mikä sekään ei vie kuin 15 minuuttia, vohveleita ei kannata pinota päällekäin vaan laittaa esim. uuni- tai jäähdytysritilän päälle, jotta ne eivät vötkisty. 

Sitten vain pakkasesta viime kesän vadelmia ja mustikoita päälle sekä yrttiruukusta muutama sävyyn sointuva orvokki koristamaan, ja herkku kelpaisi vaikka kuningattarelle. Nokare kermavaahtoa ei koskaan tee haittaa, ja tässä annoksessa on vegaanista Plantin kaurakermaa. Jos ruokavalion täytyy olla aivan gluteeniton, kannattaa valita esim. Alpron soijavispi.


Maistuu aivan kesältä!


Ja hyvä niin, sillä pakkanen alkaa pian olla tyhjä marjoista. Onneksi ei menee kauaakaan, kun raparperi puskee jo varsiaan maan alta...





Kommentit