Tropiikinhedelmäpavlovaa kaikille ihanille naisille

Hyvää naistenpäivää kaikille ihastuttaville ja hurmaaville naisille ja naisenmielisille! Täällä juhlistetaan naistenpäivää vegaanisella pavlovalla, jonka täytteenä on ihanalta tuoksuvia tropiikin hedelmiä.


Pavlova on tehty - uskokaa tai älkää - kikherneistä! Tai ei itse herneistä mutta niiden liemestä, johon säilykekikherneet säilötään. Tätä pavlovaa voivat siis syödä myös kananmuna-allergiset ja vegaanit.

Kikhernepavlova (2 levyä)
1,5 dl kikhernelientä
1,5 dl sirosokeria
1 tl valkoviinietikkaa
1 tl maissitärkkelystä.

Ensin kikherneliemi vatkataan sähkövatkaimella kuohkeaksi, valkoiseksi vaahdoksi. Alla olevassa kuvassa on lähtötilanne...


... ja tässä lopputulos, kun kikhernevaahtoon lisätään vähän kerrallaan sokeria ja lopuksi hitunen etikkaa sekä maissitärkkelystä. Aivan "oikean" marengin näköistä! 


Ulkonäköön yhteydet oikeaan marenkiin sitten loppuvatkin. Tämä nimittäin maistuu raakana aivan herneeltä, joten esimerkiksi kakun kuorrutteeksi tällainen kikhernemarenki ei sovi. Mutta hernekeittomaista makua ei kannata säikähtää, sillä mystistä kyllä se katoaa paistamisen aikana.

Marenki levitetään siis kahdeksi yhtä suureksi ympyräksi (tai miksi tahansa muodoksi) leivinpaperoidulle uunipellille. Kiertoilmauunissa levyt voi paistaa eri pelleillä, jolloni ei ole vaaraa, että levyt tarttuvat paiston aikana yhteen.


Levyjä paistetaan 150-asteisen uunin alatasolla noin 70 minuuttia, jonka jälkeen ne irtoavat leivinpaperista. Marenkeja ei kuitenkaan oteta heti uunista, vaan uuni sammutetaan, uunin luukku jätetään raolleen ja levyt saavat jäähtyä vielä tunnin viilenevässä uunissa.

Marengit voi täyttää ja koristella heti jäähtymisen jälkeen tai ne säilyttää kuivassa ja viileässä paikassa vaikka kuinka kauan.

Kun on täyttämisen aika, vain mielikuvitus on rajana. Marenki on kuitenkin tosi makeaa, joten jotain kirpakkaa tai hapokasta olisi hyvä laittaa väliin. Ja kermavaahto tai muu vastaava sitoo maut yhteen ja antaa täyteläisyyttä. Tämän pavlovan välissä on Plantin kaurakermaa (Creamy dessert, joka vaahtoaa tosi hyvin), ja siinä on Keliakialiiton mukaan alle 100mg/kg (linkki sivulle) gluteenia, joten tämä pavlova sopii myös useimmille gluteenitonta ruokavaliota noudattaville.

Kerma vaahdotetaan ensin napakaksi vaahdoksi, ja sen jälkeen täytteeksi tulevat hedelmät kuoritaan ja pilkotaan. Minulla tässä on mangoa, ananaskirsikoita, passionhedelmää sekä pitahayaa eli lohikäärmehedelmää, jossa on upean värinen kuori ja hauskan pilkullinen sisus!


Pavlovan täyte ja kuorrutus
4 dl Planti kauravispiä
pari tippaa vanilja-aromia
1 rkl tomusokeria
1 kypsä mango
2 passionhedelmää
1 pitahaya
1 rs ananaskirsikoita
+ syötäviä orvokkeja ja mintun lehtiä koristeeksi.

Puolet kermavaahdosta levitetään pohjan päälle ja samoin puolet hedelmistä ripotellaan kerman päälle.


Toinen marenkilevy asetetaan päälle, painetaan kevyesti ja toistetaan täyttämisoperaatio. Lopuksi pinnalle voi ripotella syötäviä kukkia tai muita koristeita silmänruoaksi.


Kuin aurinko keskellä räntäsadepäivää!


Makeaa, pinnalta rapeaa ja sisältä aavistuksen edelleen tahmeaa marenkia, täyteläistä kermavaahtoa ja runsaasti raikkaita, aromaattisia hedelmiä - aivan täydellinen kombo! Tätä alan tarjota kaikissa kesän kekkereissä ja illanistujaisissa, ja joka kerta täytteet voi vaihtaa. Mansikka-aikaan mansikoita ja kirsikoita, myöhemmin kesällä kuningatarpavlovaa mustikoista ja vadelmista....

Nautinnollista naistenpäivää!

Kommentit