Siemennäkkäriä ja punajuurihummusta

Keskiviikko on saunailta, ja saunan jälkeen hieman arkirutiinista poikkeava iltapala tuntuu ihanalta. Tämä rapea siemennäkkäri paistuu juuri sopivasti saunomisen aikana, ja sitä on mainio dipata kirkkaanpinkkiin punajuurihummukseen,


Näkkäriin ei tule laisinkaan jauhoja, vaan ainoastaan sekoitus erilaisia siemeniä ja pähkinöitä, joten se sopii myös gluteenittomaan ruokavalioon ja on siis myös vegaaninen, koska voita tai kananmunia ei käytetä. Uunissa paahtuneet siemenet ovat myös valtavan maukkaita, joten näkkäriä rouskuttelee ihan ilokseen.

Siemennäkkäri (1 pellillinen)
1 dl seesaminsiemeniä
1 dl auringonkukansiemeniä
0,5 dl chiasiemeniä
0,5 dl pellavansiemeniä
0,5 dl rouhittuja manteleita
ripaus suolaa
2 dl kiehuvaa vettä
0,5 dl oliiviöljyä
+ pinnalle karkeaa suolaa.

Siemenet ja suola mitataan kulhoon ja sekoitetaan.


Joukkoon kaadetaan kiehuvan kuuma vesi sekä öljy ja sekoitetaan massa tasaiseksi. Siemenet saavat turvota 10 minuuttia, jonka jälkeen seos kaadetaan leivinpaperoidulle uunipellille. Möykyn päälle asetetaan toinen leivinpaperi, jonka avulla massan voi levittää ohueksi ja koko uunipellin suuruiseksi levyksi. Mitä ohuempi, sitä rapeammaksi näkkäri paistuu uunissa. 


175 astetta ja noin 50 minuuttia riittää paistamaan näkkärin kypsäksi ja rapeaksi mutta siemenet eivät pala.

Jos näkkäristä haluaa säntillisen muotoisia paloja, taikinapyörällä voi tehdä ennen paistoa levyyn urat, joista palat on helppo taittaa. Minusta näkkäri saa kuitenkin näyttää kotitekoiselta, joten murran palaset käsin paiston ja jäähtymisen jälkeen.



Dippailutahna on helppo ja nopea valmistaa, mutta jos haluaa saunan jälkeen päästä suoraan asiaan (syömään), tahnan voi surauttaa ennen saunaa, jotta se saa hetken tekeytyä ja maut tasoittuvat. Ohje on helppo: kaikki ainekset mitataan kulhoon ja surautetaan sauvasekoittimella tasaiseksi. Lopuksi tarkistetaan maku ja lisätään tarvittaessa mausteita tai kikherneiden lientä.

Punajuurihummus
1 tlk säilykekikherneitä liemi pois valutettuna
noin 100 g säilykepunajuurta
2 rkl tahinia eli seesaminsiementahnaa
noin 2 rkl oliiviöljyä
1-2 valkosipulin kynttä
0,5 sitruunan kuori
noin 0,5 sitruunan mehu.


Ei kai tästä väristä voi olla muuta kuin iloinen! Ja maku; sitruuna ja valkosipuli ovat huippuhyvä yhdistelmä, joita en ole aiemmin tajunnut hummuksessa ehkä käyttää riittävästi. Jatkossa osaan kyllä laittaa riittävästäi!


Kommentit