Kevättä ilmassa -juustokakku

 Sitrushedelmät ovat vallanneet keittiöni, ja se enteilee ehdottomasti kevättä. Raikkaat maut ovat minun juttuni juuri tällä hetkellä. Sitruunaisen lemon curd -pullan sitrusteemaa jatkaa tämä vanilja-limejuustokakku, jonka kiilteen väristä jo paljastuu, että lime on tämän herkun sydän.


Kakku on gluteeniton ja laktoositon, joten se sopii moneen kahvipöytään.

Vanilja-limejuustokakku
Pohja:
150 g gluteenittomia täytekeksejä
noin 25 g sulaa voita
Täyte:
2 dl vispikermaa (eila)
1 prk maustettua vaniljarahkaa (eila)
1 prk mascarponea (laktoositon)
50 g sulaa valkosuklaata (ks. laktoosittomuus)
0,5 dl tomusokeria
10 tippaa vanilja-aromia
3 liivatelehteä
1 limen mehu liivatteiden liuottamiseen
Kiille:
1 limen mehu
1 dl vettä
1 rkl tomusokeria (tai oman maun mukaan)
vihreää elintarvikeväriä
2 liivatelehteä.

Pohja tehdään murskaamalla keksit esim. muovipussissa kaulinta apuna käyttäen. Murujen sekaan kaadetaan sulaa voita sen verran, että saadaan aikaan kasassa pysyvä "taikina", joka painellaan irtopohjavuoan pohjalle muotoon leikatun leivinpaperin päälle.

Pohja jähmettyy jääkaapissa sen aikaa, että valmistetaan täyte. Liivatelehdet laitetaan likoamaan kylmään veteen ja limen mehu puristetaan valmiiksi pieneen kattilaan.

Kerma vatkataan notkeaksi vaahdoksi ja vaahto makeutetaan tomusokerilla. Valkosuklaa sulatetaan varovasti mikrossa tai vesihauteessa.

Mascarpone, rahka ja sula valkosuklaa vatkataan toisessa kulhossa vaahdoksi, ja joukkoon lisätään vanilja-aromi sekä kermavaahto. 

Lopuksi liivatteista puristetaan ylimääräinen vesi pois, limemehu kiehautetaan ja liivatteet liuotetaan mehuun. Huoneenlämpöiseksi jäähtynyt liivateliemi kaadetaan täytteen joukkon ohuena nauhana koko ajan voimakkaasti vatkaten.

Täyte kaadetaan pohjan pääle irtopohjavuokaan, pinta tasoitetaan ja kakku laitetaan vähintään 4 tunniksi hyytymään jääkaappiin.

Massa on sen verran paksua, että aivan tasaista en saanut pinnasta, mutta vuoasta irrottamisen jälkeen reunat voi varovasti pyöräyttää lämpimään veteen kastetulla lastalla, mikä tasoittaa pieniä epätasaisuuksia.


Kiille valmistetaan mittaamalla kattilaan vesi, limemehu sekä oman maun mukaan tomusokeria. Koska täyte on täyteläinen ja makea, minä halusin pinnasta raikkaan, enkä laittanut sokeria kuin vähäsen. Tällaisenaan kiille on miltei läpinäkyvä, joten jos siitä haluaa vihreämmän, pitää käyttää elintarvikeväriä. Sopiva värisävy on helpompi nähdä ohuena kerroksena valkoisen lautasen tai muun kulhon pohjalta kuin tummasta kattilasta, joten pieniä testejä kannattaa tehdä ja lisäillä väriä ihan pisara kerrallaan. Minä käytin kiilteeseen yhden pisaran nestemäistä väriä.

Kun kiilteen väri ja maku on kohdillaan, liivatelehdet laitetaan kylmään veteen likoamaan ja vihreä neste kiehautetaan kattilassa. Liivatteet sekoitetaan liemeen, ja se saa jäähtyä miltei siihen pisteeseen, että se alkaa kokkaroitua. Kylmävesihaude nopeuttaa jäähtymistä. 

Kiille kaadetaan varovasti kakun pinnalle, ja kakku laitetaan välittömästi sen jälkeen jääkaappiin jähmettymään. Muutaman tunnin kuluttua pinnan voi vielä koristella esimerkiksi sulasta valkosuklaasta tehdyillä raidoilla, kuten tässä kakussa on tehty.


Miltei valkoinen täytekerros ja hennon vihreä kiille ovat raikas yhdistelmä niin väreinä kuin myös makujensa puolesta. Valkosuklaassakin on vaniljainen aromi, joka korostaa mukavasti rahkan makua. Myös lime tuntuu sopivasti - se ei ole niin kirpeää, että irvistyttäisi, mutta sen raikkaus ja sitruksisuus tuntuu kyllä jokaisessa lusikallisessa. 


Kommentit

  1. Onpa kaunis kakku vaikkapa pääsiäiseksi. Sitrushedelmät maistuvat keväälle vai maistuuko kevät sitrushedelmille?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaa-a, hyvä kysymys. Ehkä sitrushedelmiä alkaa tehdä mieli jo siinä vaiheessa, kun vasta haaveilee keväästä, eli sitrushedelmät maistuvat keväälle... Tai sitten toisin päin. Niin tai näin, maistuu!

      Poista

Lähetä kommentti