"Kaikkea kaikella" - suklaa-vaahtokarkki-kinuski-maapähkinäbrownie

Makeaa-blogissa oli taannoin houkutteleva Snickers-brownien ohje, joka löytyy tästä linkistä ja jota en vain yksinkertaisesti voinut vastustaa. Tässä on siis oma versioni tummasuklaa-vaahtokarkki-maapähkinävoi-suolapähkinä-kinuski-maitosuklaabrowniesta, joka on juuri niin ihanaa kuin miltä sen ainesosaluettelo kuulostaa. Ja gluteenitonkin tämä on!


Pohjaksi tehdään hieman mokkapalapohjaa muistuttava pohja, jossa on kuitenkin mukana oikeaa suklaata.

Browniepohja
2 kananmunaa
1 dl fariinisokeria
0,5 dl sirosokeria
1 tl vaniljasokeria
100 g taloussuklaata sulatettuna
100 g voita sulatettuna
ripaus suolaa
1,5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 tl leivinjauhetta.

Voi ja suklaa sulatetaan. Kananmunat ja sokerit vatkataan vaaleanruskeaksi, ilmavaksi vaahdoksi, johon sekoitetaan ensin sulatetut voi ja suklaa ja sen jälkeen jauhot ja suolahyppysellinen. Taikina kaadetaan noin 20x30-senttiseen moduulivuokaan, joka on vuorattu leivinpaperille. Jos leivonnaisen pohjasta haluaa paksumman, kannattaa käyttää esim. 20x20-senttistä neliövuokaa.


Pohjaa paistetaan 175 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes se on kypsä mutta edelleen mehevän tuntuinen sisältä. Pohja saa jäähtyä huoneenlämpöiseksi, mutta siinä välissä voi jo valmistella täytteitä.

Pohjan päälle tulee seuraavaksi kerros vaaleanruskeaa, paksua tahnaa, joka on niin hyvää, että voisin syödä sen lusikalla suoraan purkista! Tahna tehdään sekoittamalla purkillinen marshmellow fluffia eli vaahtokarkkitahnaa ja kolme ruokalusikallista notkeaa maapähkinävoita. Vaahtokarkkitahnaa saa ainakin hyvinvarustelluista ruokakaupoista, mutta jos sitä ei saa käsiinsä, minä korvasin ensimmäisessä versiossa tahnan italialaisella marengilla, jonka ohje löytyy muun muassa aiemmasta postauksestasi

Mutta siihen tahnaan. Se on makeaa, suolaista, sitkeää, suussasulavaa - täydellistä!


Tahna levitetään pohjan päälle, ja sen pinnalle ripotellaan runsaasti kokonaisia, suolattuja ja paahdettuja maapähkinöitä.


Seuraavaksi brownieen tulee kinuski, joka myös kannattaa tehdä heti, kun pohja on tullut uunista. Siten kinuskikin ehtii hieman jäähtyä ja jähmettyä, ennen kuin se levitetään pähkinäkerroksen päälle.

Kinuskia varten kattilaan mitataan saman verran fariinisokeria ja vispikermaa ja seosta keitellään hiljalleen, koko ajan sekoitellen 15 minuuttia. Hieman jäähtynyt kinuski kaadetaan pähkinöiden päälle.


Tässä vaiheessa brownie menee noin puoleksi tunniksi jääkaappiin jähmettymään. Sen jälkeen pinta silataan vielä maitosuklaalla, joka sulatetaan varovasti mikrossa tai vesihauteessa ja kaadetaan pinnalle.


Brownie menee uudestaan jähmettymään jääkaappiin, ja noin puolen tunnin jälkeen brownie on valmis leikattavaksi. Siinä vaiheessa suklaa ei ole vielä täysin jähmettynyt, joten se ei lohkeile yhtä herkästi kuin aivan jääkaappikylmänä. Veitsen voi kastaa kuumaan veteen, mikä omalta osaltaan helpottaa leikkaamista. Tästä annoksesta tulee noin 24 palaa ihanaa, suolaisenmakeaa, täyteläistä ja rouskuvaa brownieta.

Brownien "täytteet"
Vaahtokarkki-maapähkinävoitäyte:
1 prk vaahtokarkkitahnaa
3 isoa ruokalusikallista notkeaa maapähkinävoita

3 dl paahdettuja, suolattuja maapähkinöitä

Kinuski:
2 dl fariinisokeria
2 dl vispikermaa

200 g maitosuklaata.


Ahhh, tämä on niin hyvää! Tätä ei voi syödä vain yhtä palaa, vaan on suorastaan pakko ottaa toinen. Eikä tämä ole suinkaan yltiömakeaa, vaikka ainekset voivat siltä kuulosta. Päinvastoin tässä on aivan ihana tasapaino makean ja suolaisen välillä, ja se jos mikä on koukuttava yhdistelmä. Ennen kaikkea paksu kerros vaahtokarkki-maapähkinävoitahnaa on koukuttavaa niin maultaan kuin rakenteeltaan: voisikohan sitä käyttää myös täytekakun täytteenä...?


Kommentit

  1. Herkullisia kuvia. Kuka nyt ei Snickers-patukasta tykkää? Saako näillä saman vaikutuksen kuin You are not you when you are hungry- mainoksessa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Hehe, ihan varmasti saa vähintään saman vaikutuksen. Eihän näistä voi muuta kuin tulla hyvälle tuulelle!

      Poista

Lähetä kommentti