Aurinkokuivatuilla tomaateilla silattu focaccia

Lämmin leipä tekee aina hyvin mielen. Erityisen hyvä mieli tulee, jos leipä on kuohkeaa ja sen pintaan on upotettu ihania aurinkokuivattuja tomaatteja niin kuin tähän focacciaan on tehty.


Leipätaikina on helppo ja vaivaton tehdä, koska ainekset vain sekoitetaan keskenään. Aikaa tekeminen kyllä vie, sillä taikina saa kohota pitkään.

Focaccia (1 iso vuoallinen)
6 dl vettä
1,5 pss kuivahiivaa
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl hunajaa
noin 7-8 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
2 tl suolaa
+ pinnalle oliiviöljyä, aurinkokuivattuja tomaatteja, oliiveja, 
rosmariinia ja karkeaa suolaa.

Vesi kuumennetaan +42-asteiseksi ja siihen sekoitetaan hunaja, öljy sekä pieneen jauhomäärään sekoitettu hiiva. Jauhoja lisätään sen verran, että taikina on edelleen puuhaarukalla sekoitettavaa mutta ei lirulöysää. Taikina saa kohota lämpimässä paikassa tunnin, ja voi pojat, ainakin tämä taikina kohosi hirmuisesti!

Koska suola vaikuttaa jollakin lailla taikinan rakenteeseen (kysy kemistiltä tarkemmin), se lisätään taikinaan vasta kohoamisen jälkeen. Kaksi teelusikkaa suolaa on paljohkosti, joten jos aiot laittaa runsaasti suolaisia täytteitä tai ripotella runsaasti suolaa pinnalle, puolitoista teelusikkaa riittää kyllä. 

Suolan lisäämisen jälkeen taikina kaadetaan oliiviöljyllä valeltuun vuokaan ja annetaan kohota siinä vielä uunin lämpenemisen ajan.

Uuni kuumennetaan 225 asteeseen, ja kun se on kuuma, leivän pintaan tökitään koloja, joihin upotetaan ihania herkkuja. Pinta voidellaan vielä oliiviöljyllä ja sitten uuniin!


15 minuuttia uunin keskitasolla tekee taikojaan ja ulos tulee kullanruskea ja upeasti rosmariinilta tuoksuva leipä. Öljystä kosteaan pintaan voi tässä vaiheessa ripotella sormisuolaa.


Vuoan pohjalla oleva öljy tekee leivän pohjasta ihanan rapean, ja leipä on kuohkeaa ja pehmeää. Minä en pidä oliiveista, joten minä nautiskelen focacciani tällaisenaan, mutta kokkailukaverini tykkää tapenadesta eli oliivitahnasta, joka kyllä varmasti sopii tämän kanssa nautiskeltavaksi (jos siitä tykkää).


Tapenade eli oliivitahna
noin 100 g kalamataoliiveja kivet poistettuna
1-2 valkosipulin kynttä koosta riippuen
pieni loraus sitruunanmehua notkistukseksi
mustapippuria.

Yleensä syön arkisin vain näkkäriä tai sitkeää jälkiuunileipää, joten tämä vitivalkoinen ja pumpulinpehmeä leipä tuntuu jokseenkin luksukselta arjen keskellä! Saatan vielä lorauttaa kulhoon tilkan balsamicoa ja dipata leivännurkkaa siihen...


Kommentit