"-ttomat" lettukestit

Munia, maitoa, vehnäjauhoja ja ripaus suolaa - niistähän letut tehdään. En olisi koskaan uskonut, että vai kahdesta raaka-aineesta saa tehtyä herkullisia, ohuita, pitsireunaisia räiskäleitä, jotka ovat maidottomia, laktoosittomia, gluteenittomia ja vegaanisia.


Taikina tehdään kasvimaidosta ja tattarijauhoista sekoittamalla, joten en tiedä, voiko tätä edes varsinaiseksi reseptiksi kutsua. Mutta helppouden nimiinhän usein itse vannon, joten täältä pesee: mitataan kulhoon 4 desilitraa kasvimaitoa (esim. kevyt kaura- tai soijamaito sopii hyvin) ja 2,5 desilitraa tattarijauhoja, jotka ovat luontaisesti gluteenittomia. Ainekset sekoitetaan tasaiseksi  ja voila - valmista tuli! 

"-ton" lettutaikina
4 dl kasvimaitoa
2,5 dl tattarijauhoa
(+ halutessaan ripaus suolaa)
+ kasvipohjaista rasvaa paistamisen

Taikina saa olla melko juoksevaa, joten nestettä voi tietenkin tarvittaessa hieman lisätä. Paistinpannu lämmitetään melko kuumaksi ja pannulle laitetaan kasvipohjaista rasvaa (kookosöljy, Keiju tai muu margariini ym.), jossa letut paistetaan.

Nämä maistuvat aivan "oikeilta" letuilta ja maistuvat varmasti niillekin syöjille, joilla ei ole tarvetta erikoisruokavalioihin. Tattarissa on tietenkin oma hieman vehnää voimakkaampi makunsa, joten sanoisinkin näitä hyvänmakuisiksi letuiksi, joissa on hieman täysjyvämäinen tuntu.

Täytteeksi voi laittaa mitä tahansa herkkuja, joista pitää ja jotka sopivat syöjien ruokavalioon. Koska meillä lettuja paistettiin Lapissa hiihtolomalla, täytteenä oli luonnollisesti lakkahilloa sekä kermavaahdon virkaa toimittamassa Plantin kaurakerma, josta saa ihanan valkoisen ja kuohkean vaahdon. 


Toimii! 💛

Kommentit