Noitakin olisi kateudesta vihreä tästä keiton väristä

Meillä syödään arkisin usein kasvissosekeittoja, ja liki poikkeuksetta ne ovat oransseja tai keltaisia - kurpitsa, porkkana, bataatti ja palsternakka vuorottelevat erilaisissa kombinaatioissa ja erilaisten mausteiden kanssa. Nyt kuitenkin halusimme jotain erilaista, ja lähdin kehittelemään ideaa väri edellä: haluamme vihreää keittoa. Syntyi keväinen ja pirtsakka parsakaalikeitto, joka on maustettu limellä ja josta ei ainakaan väriä puutu!


Keitossa on parsakaalia, lehtikaalia ja pinaattia, joten keitto on upean värinsä lisäksi oikea vitamiinipommi. Ennen kaikkea se on kuitenkin hyvää, lämmittävää ja täyttävää - eli täydellinen lounasruoka vaikka jokaiselle arkipäivälle.

Ensin keittoa varten kuullotetaan kattilassa keltasipulia ja purjosipulia öljyn ja vihreän currytahnan sekoituksessa. Sen jälkeen joukkoon lisätään pilkottua parsakaalia, joka saa kiehua kasvisliemessä noin 15 minuuttia eli kunnes se on pehmeää. Sen jälkeen joukkoon lisätään huuhdeltu ja kovista ruodeista irti riivitty lehtikaali sekä huuhdellut pinaatinlehdet. Sen jälkeen keiton tarvitsee vain kiahahtaa, jonka jälkeen se on valmista soseutettavaksi ja maustettavaksi.

Mausteina käytän pippurisekoitusta, sitruunanmehua ja -kuorta, limelehtiä (jotka tosin on lisätty jo yhdessä kasvisliemen kanssa, jotta ehtivät luovuttaa makua), hunajaa sekä suolaa. Tulisen ruoan ystävä lisää vielä tuoretta chiliä, mutta minulle riittää currytahnan polte.


Sitruksilla maustettu parsakaalikeitto (iso kattilallinen; voi puolittaa)
1 keltasipuli
noin 15 cm pätkä purjoa
1 rkl vihreää currytahnaa
2 parsakaalia
1 pss lehtikaalia
1 rs (130 g) tuoretta pinaattia
1 kasvisliemikuutio
3-5 limenlehteä
1 tl suolaa
1 tl hunajaa
muutama rouhaisu pippurisekoitusta myllystä
puolikkaan sitruunan mehu ja kuori.

Keiton kanssa maistuu leipä, ja pinnalle voisi tietenkin ripotella siemeniä tai pähkinöitä.


 Kun sain keiton valmiiksi, ruoanlaittokaverini kurkkasi kannen alle ja totesi hieman lakonisesti, että keitosta ei puutu kuin korpinkynnet ja sammakonreidet - kieltämättä väri tuo hieman mieleen satujen noitien keitokset, mutta vakuutan, että maku on kaikkea muuta kuin korpinkyntinen! 💚

Kommentit