Talvipäivän lämmittävä curry-ramenkeitto

Viime kesän Aasian matkalla rakastuin ramenkeittoihin, vaikka kosteassa helteessä polttavan kuuman liemen hörppiminen nostattikin aina hien pintaan. Siispä ramenkeittohan sopii täydellisesti Suomen talvisen pakkaspäivän ruoaksi, ja tässä onkin helpon ja lempeän curry-ramenkeiton ohje.


Ramenkeitto on siis nuudelikeitto, jossa on nuudelin lisäksi erilaisia kasviksia ja/tai mureaa possunkylkeä sekä keitetty kananmuna, ja yhteistä ramenkeitoille on täyteläinen ja umaminen liemi. Keiton valmis alkaakin liemen tekemisestä eli pilkotaan inkivääriä, valkosipulia ja punasipulia.

Hienonnettuja aineksia kuullotetaan teräskattilassa öljyssä pari minuuttia niin, että ne pehmenevät ja keittiö tuoksuu ihanalta. Sen jälkeen joukkoon lisätään punaista currytahnaa, joka sekoitetaan ainesten joukkoon. Maustetahna muuttuu liemeksi, kun joukkoon kaadetaan lihalientä, kookosmaitoa, soijaa ja kalakastiketta.

Liemi pysyy kuumana liedellä ja on valmis ottamaan muut raaka-aineet syleilyynsä: herkkusieniä, kukkakaalia ja punaista paprikaa paistetaan pari minuuttia pannulla ja nuudelit keitetään omassa kattilassaan kypsäksi. Nuudeleiden jälkeen samassa kattilassa voi keittää myös kananmunat.

Kypsennettävien raaka-aineiden lisäksi keittoon tarvitaan tuoretta pinaattia sekä yhden limen mehu ja runsas kourallinen tuoretta korianteria. Nämä ainekset lisätään keittoon vasta kypsennettyjen kasvisten, sienten ja nuudelien jälkeen, ja sen jälken keittoa ei enää keitetä.

Keitto viimeistellään kananmunan puolikkaalla, ja sen jälkeen vain kimppuun! 


Curry-ramenkeitto (4 annosta)
liemi:
2 cm pala tuoretta inkivääriä
2 valkosipulin kynttä
1 punasipuli
1 rkl punaista currytahnaa
8 dl lihalientä
400 g kookosmaitoa
1 rkl soijakastiketta
1 rkl kalakastiketta
muut ainekset
noin 300 g kukkakaalia
1 punainen suippopaprika
100 g ruskeita herkkusieniä
200 g täysjyvänuudeleita
1 limen mehu
kourallinen tuoretta korianteria
noin 50 g tuoretta pinaattia
+ 4 kananmunaa.


Liemessä on todella paljon makuja, ja siinä erottuu selkeästi kalakastikkeen ja lihaliemen suolaisuus, kookos, limen raikkaus ja korianterin oma tunnistettava makunsa. Liemi imeytyy ihanasti myös raaka-aineisiin, jotka saavat siitä makua. Jokainen puikollinen ja lusikallinen maistuu vähän erilaiselta, mikä on ihanaa. Ja mitkä värit! Silkkaa väriterapiaa tällainen ruoka!


PS. Resepti on peräisin Glorian Ruoka & Viini -lehden numerosta 1/2019, mutta sitä on hieman muokkailtu.


Kommentit