Lime-marenkipiirakka on mielettömän hyvää

Näin alkuviikosta Instagramin feedissä syötävän hyvännäköisen kuvan paksusta, kullankeltaisesta sitruuna-marenkipiirakasta, ja siitä asti mieltäni on jäytänyt himo sitruksiseen marenkipiirakkaan. Mielestäni kuitenkin jopa lemon curdia parempaa on kondenssimaidosta ja limestä tehty key lime pie, joten tein amerikkalais-italialaisen fuusiopiirakan eli lime-marenkipiiraan.



Sen lisäksi, että tämä on koukuttavan hyvää, tähän tarvitaan kokonaiset 6 raaka-ainetta: pohjaan keksejä ja voita, täytteeseen limejä, kondenssimaitoa ja munista keltuaiset, ja marenki valmistuu munien valkuaisista ja sokerista. No tilkka vettä tähän italialaiseen marenkiin kyllä oikeasti lisäksi tarvitaan.

Ensin tehdään pohja: murennetaan keksit esimerkiksi kaulimella tai tehosekoittimen terää hyödyntäen. Muruseokseen kaadetaan sulatettua voita, jotta saadaan aikaan koossa pysyvä taikina. Taikina painellaan irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille, ja pohjaa esipaistetaan noin 12 minuuttia 175-asteisen uunin alatasolla.



Paistumisen aikana ehtii juuri tehdä täytteen: limet kuoritaan ja niistä puristetaan mehu, kondenssimaitotölkki avataan ja keltuaiset vatkataan sähkövatkaimella hieman vaaleammankeltaiseksi vaahdoksi. Vaahtoon vatkataan ensin kondenssimaito ja lopuksi limen mehu ja  kuoriraaste. Mikä tuoksu keittiössä leijaileekaan tuona hetkenä!



Täyte kaadetaan pohjan päälle ja laitetaan uuniin vielä 15 minuutiksi. Täyte saa olla vielä hieman höllyvää uunista tullessaan, koska se tanakoituu vielä jäähtyessään.




Piirakan päälle tulee siis italialainen marenki, joka eroaa "tavallisesta" marengista siten, että sitä varten keitetään ensin sokerista ja vedestä 121-asteinen sokerisiirappi, joka kaadetaan kuumana vatkattuihin valkuaisiin. Marenkia vatkataan niin kauan, että seos on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi. Siirappi saa aikaan marengin ihanan sitkeän ja vaahtokarkkimaisen rakenteen, ja tuleepa kuumasta sokerista hieman paahdetun sokerin kaltaista aromiakin. Homma voi kuulostaa vaikealta, mutta ei todellakaan ole! Jos sinulla on lihalämpömittari tai digitaalinen ruoanlaittomittari, kuumentaminen on pikku juttu. Sokeria ei sekoitella välissä; ainoastaan seurataan, milloin lämpötila on 121. Kuumentaminen vie aikaa noin 7-10 minuuttia ja jäähdyttäminen miltei saman verran. Minulla meinasi jo vanhahko sähkövatkain ylikuumentua ennen kuin marenki jäähtyi... Mutta kuinka ihanalta se valmiina näyttääkään!



Lime-marenkipiirakka
Pohja:
noin 170 g Digestive-keksejä
noin 40 g sulaa voita
Täyte:
1 prk (400 g) kondenssimaitoa
4 kananmunan keltuaista
3 limen kuoriraaste ja mehu
Italialainen marenki:
4 valkuaista
2,5 dl taloussokeria
0,5 dl vettä.



Koko annos marenkia ei mene piirakan päälle, ellei siitä tee aivan hulvattoman paksua kerrosta. Ylijäämän marengin voi lusikoida uunipellille ja laittaa 100 asteeseen kuivumaan ihaniksi marengeiksi, jotka ovat rapeita päältä ja sitkeitä sisältä. Voipa marengin joukkoon lusikoida vaikka hieman vadelmahilloa tai suklaa-pähkinälevitettäkin... Ja paistumista odotellessa voi leikata palasen parfyymisen limeltä tuoksuvaa piirakkaa.



Limetäytteen rakenne on niin suussasulavan pehmeä, että en tiedä mitä sanoisin. Katsokaa nyt itse! Raikasta, täyteläistä, samettista, makeaa, rapeaa, viljaisaa - kaikkea ihanaa jokaisessa suupalassa. Ja kun piirakan tekee pienessä, 18-senttisessä vuoassa, siitä tulee näyttävän korkea. Yhtä lailla valmistaminen onnistuu kuitenkin myös 20- tai 22-senttisessä vuoassa.




Kommentit