Gluteenitonta puhtinäkkäriä ja palsternakkahummusta

Loma on ollut tälle ihmiselle tarpeen ja on kohdellut ihmistä hyvin. Olen ulkoillut, lukenut tuntikausia kirjoja ja syönyt hyvin. Uutenavuotena herkuttelimme pitaleivillä, joiden väliin tuli muun muassa taivaallisen hyvää aurinkokuivattutomaattihummusta. Sen innoittamana tein eilen illalla hummusta, johon tuli uunissa paahdettua palsternakkaa, ja samoilla uunin lämmöillä paistoin myös gluteenitonta tattari-siemennäkkäriä.


Näkkäri on vielä paljon parempaa kuin kaupoissa myytävät siemennäkkärit, ja tätä on sitä paitsi todella helppo tehdä! Tarvitaan vain erilaisia - oikeastaan mitä tahansa - siemeniä ja pähkinöitä, sekä jokin jauho, tilkka öljyä ja kuumaa vettä, jotka sekoitetaan keskenään ja laitetaan ohuena levynä uuniin paistumaan.

Gluteeniton tattari-siemennäkkäri (1 pellillinen)
2 dl tattarijauhoa
0,75 dl auringonkukansiemeniä
0,5 dl pellavansiemeniä
0,5 dl seesaminsiemeniä
0,5 dl unikonsiemeniä
0,5 dl suolattuja pistaasipähkinöitä rouhittuna
0,5 dl oliiviöljyä
2,5 dl kiehuvaa vettä
+ ripaus suolaa pinnalle.

Kuivat ainekset sekoitetaan siis ensin keskenään ja sen jälkeen joukkoon kaadetaan kuuma vesi ja öljy. Taikina levitetään leivinpaperille uunipellin päälle ja pinnalle ripotellaan hieman karkeaa suolaa.


Koska kuuma vesi tekee taikinasta kuumaa, taikinan levittämisessä voi käyttää apuna leveäteräistä veistä tai esimerkiksi nuolijaa. Näkkärissä näkyy ihanasti kaikki erilaiset siemenet, jotka sitten uunissa paahtuessaan saavat aivan uutta makua!


Näkkäriä paistetaan 150 asteessa 60-75 minuuttia eli niin kauan, että väri on kullanruskea ja että näkkäri tuntuu rapealta. Minä yleensä murran jonkin palasen irti, ja jos se rapsahtaa poikki sen sijaan että sitkeästi vain taittuu, näkkäri on valmista.


Pakkaan näkkäriä pieneen purkkiin itselleni töihin hätävaraevääksi eli tätä voi aivan hyvin syödä tällaisenaankin, koska siemenet ovat niin maukkaita. Kotona haluan kuitenkin dippailla näkkäriä hummukseen, joka myöskään ei vaadi kovin suuria toimenpiteitä valmistuakseen. 

Palsternakkahummus
380 g purkki kikherneitä + suolaliemi
noin 2 rkl tahinia
1 valkosipulin kynsi
noin 1 cm pätkä punaista chiliä
0,5 sitruunan mehu
noin 2 rkl oliiviöljyä
noin 200 g uunissa paahdettua palsternakkaa (1-2 koosta riippuen).

Kaikki ainekset mitataan kulhoon lukuun ottamatta kikherneiden suolalientä. Ainekset surautetaan tasaiseksi sauvasekoittimella, ja lientä lisätään pikkuhiljaa sen mukaan, kuinka paksua tai notkeaa tahnastaan haluaa. Yleensä en käytä lientä kuin pari ruokalusikallista ja laitan enemmän öljyä, mutta nyt käytin koko purkin liemen, mikä oli oikein hyvä ratkaisu. Perushummukseen ei tule palsternakkaa, joten sen voi tietenkin jättää pois ja halutessaan korvata esim. säilykepaprikalla tai etikkapunajuurilla. Mutta palsternakan pähkinäinen maku sopii kyllä tahiniin todella hyvin, ja tästä tuli ehkä uusi lempparini!


Taidan tänäänkin sukeltaa romaanin pariin ja käydä välillä nappaamassa palan tai pari näkkäriä, jos nälkä uhkaa keskeyttää lukemisen juuri kriittisellä hetkellä... Leppoisaa sunnuntaita!



Kommentit