Raikas mustaherukka-suklaakakku kruunaa uudenvuoden juhlat

Uusi vuosi tekee jo tuloaan nurkan takana, joten uudenvuoden juhlat ovat jo vallanneet osan ajatuksista ja joulu tehnyt sille tilaa. Uudenvuoden herkkuja on varmasti yhtä monenlaisia kuin on herkuttelijoitakin, eivätkä perinteet ole yhtä voimakkaita kuin joulupöydässä. Meilläkin on joskus ollut hirvipaistia, joskus toiste puolestaan blinejä, yhtenä vuonna meksikolaiset tortillakestit ja toisena sushia. Yhtenäistä juhlilla on se, että aina tarjolla on jotakin makeaa ja juhlakauteen sopivaa jälkiruokaa. Nyt herkkuna on mustaherukasta ja suklaasta tehty gluteeniton hyydykekakku.




Ja aina kuplivaa! Näissä laseissa tällä kertaa kuningatarmarjaista Fresitaa.



Kakkupohjana on gluteenittomia suklaakeksejä, jota on murskattu muussinuijalla ja sidottu "taikinaksi" voisulalla. Isompi kakku on vieraille huomisiin kesteihin ja pikkukakku pääsee heti maisteltavaksi; täytyyhän laaduntarkkailua tehdä!



Täytettä varten paseerataan ensin mustaherukat. Tähän vuodenaikaan ei saa tuoreita kotimaisia marjoja, joten ulkomaiset pakastemarjat täytyy ensin kiehauttaa ja kotimaiset voi kaataa suoraan sulamisen jälkeen siivilään, jonka läpi upea, tummanvioletti sose puristetaan, jotta kuoret ja siemenet jäävät siivilään. Paseeraamisen jälkeen on hyvä hetki laittaa myös liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.



Seuraavaksi valmistetaan täytteen massa: kerma makeutetaan sokerilla ja maustetaan vaniljalla ja vatkataan vaahdoksi. Toisessa kulhossa vatkataan sähkövatkaimella tuorejuusto, mascarpone sekä mustaherukkasose laventelinliilaksi massaksi. Massaan voi oman maun mukaan ja herukoiden kirpeydestä riippuehn laittaa hieman sokeria sekä vaniljaa.

Liivatteet liuotetaan kiehuvaan sitruunanmehuun, ja hieman jäähtynyt liivateliemi kaadetaan juusto-mustaherukkamassaan hyvin sekoittaen. Lopuksi joukkoon käännellään kermavaahto. Täyte kaadetaan keksipohjien päälle ja laitetaan jääkaappiin vähintään neljäksi tunniksi jähmettymään.



Jähmettyneen kakun päälle tehdään mustaherukkakiille, jonka väri on vertaansa vailla! Juomamakeuteen laimennettu mustaherukkamehu mitataan kattilaan ja liivatelehdet laitetaan kylmään veteen likoamaan. Mehu kiehautetaan ja lionneet liivatteet sekoitetaan joukkoon. Kiilleliemi saa jäähtyä ensin huoneenlämpöiseksi ja sitten vielä vähintään mehukeiton paksuiseksi jääkaapissa, ennen kuin se varovasti kaadetaan kakun pinnalle. Sen jälkeen kakku saa hyytyä vielä vähintään pari tuntia ennen vuoasta irroittamista.



Mustaherukka-suklaahyydykekakku (1 korkea 20-senttinen kakku)
Pohja:
200 g gluteenittomia suklaakeksejä
noin 50 g sulaa voita
Täyte:
5 dl pakastemustaherukoita paseerattuna
2 dl vispikermaa
250 g mascarponejuustoa
200 g Philadelphia-tuorejuustoa, mstmtn
0,5 dl sirosokeria
1 tl vaniljasokeria
5 liivatelehteä
1 sitruunan mehu liivatteiden liuottamiseen
Kiille:
2 dl mustaherukkamehua
2 liivatelehteä.



Koska herukat on paseerattu, niistä ei irtoa yhtä voimakas väri kuin jos marjat olisivat kakussa kuorineen ja siemenineen. Siksi kakusta tulee upean liila, ja kiilteen tummempi väri luo upean kontrastin täytteen kanssa! 


Ja maku on aivan ihana; ei liian makea eikä myöskään liian kirpeä, vaan mustaherukka maistuu juuri sopivasti. Ja suklaa ja mustaherukkahan ovat vähintään yhtä hyvä yhdistelmä kuin suklaa ja vadelma. Match made in heaven.

Oikein säihkyvää ja kuplivaa vuodenvaihdetta! 🌟

Kommentit