Joulukalenterin viides luukku: itsenäisyyspäivän päivälliselle joululaatikoiden pikkuserkku
Mietitkö vielä, mitä söisit itsenäisyyspäivän päivällisellä tai illallisella? Monenlaisten pääruokien kanssa sopii hyvin talvinen ja täyteläinen bataattilaatikko, jota meillä on jo useana vuonna tehty joko isänpäivänä, pyhäinpäivänä tai itsenäisyyspäivänä. En voisi kuvitellakaan, että tämä iloisen oranssi ja Amerikasta vaikutteita saanut laatikko voisi päätyä joulupöytäämme, mutta joulunalusaikaan se kuuluu aivan ehdottomasti.
Laatikko tehdään bataattisoseesta, joten ensin kuoritaan, pilkotaan ja keitetään bataattia. Jotta soseesta ei tule vetistä, keitinvesi kannattaa vähintään suolata. Minä käytän yleensä kasvislientä.
Bataatti kypsyy kohtuullisen nopeasti, tällaiset 2x2-senttiset kuutiot vievät noin 20 minuuttia. Kun bataatit ovat pehmeitä, osa keitinvedestä kaadetaan toiseen astiaan talteen ja loppu surautetaan sauvasekoittimella tasaiseksi. Sose saa olla notkeaa mutta ei vetisen löysää, joten vettä on helpompi lisätä jälkikäteen kuin ottaa pois.
Soseeseen sekoitetaan kananmuna, smetanaa, hieman gluteenittomia korppujauhoja sekä mausteet, jotka ovat koko ruoan juju: tummaa siirappia, valkopippuria sekä runsaasti muskottipähkinää. Ainekset sekoitetaan tasaiseksi massaksi, joka laitetaan voideltuun uunivuokaan.
Pinta viimeistellään gluteenittomilla korppujauhoilla ja pienillä voinokareilla, jotka tekevät pinnasta kauniin kullanruskean ja rapean uunissa. Laatikkoa paistetaan 175-asteisessa uunissa noin tunti.
Bataattilaatikko
noin 700 g bataattia
noin 6 dl vettä keittämiseen + 1 kasvisliemikuutio (liemestä noin 2 dl olen kaatanut pois soseutusvaiheessa)
1 kananmuna
1 prk (120 g ) smetanaa
0,5 dl gluteenittomia korppujauhoja
2 rkl tummaa siirappia
puolikas raastettu muskottipähkinä (= noin 0,5 tl)
0,5 tl valkopippuria
+ pinnalle glut. korppujauhoja & kipene voita.
Muskottipähkinä on ehdottomasti tämän laatikon juju, ja pähkinä kannattaa ehdottomasti raastaa itse kokonaisesta pähkinästä pussista otettavan jauheen sijaan, sillä maku on aivan eri maailmasta! Makea bataatti ja voimakkaan pähkinäinen ja jopa pippurinen muskotti ovat aivan nappipari yhdessä.



Kyllähän tämä sopii myös joulupöytään. Tällä voi korvata porkkana- ja lanttulaatikot.
VastaaPoistaVoi korvata tai voi tehdä lisäksi... :)
PoistaMitä teillä syödään tämän kyljessä?
VastaaPoistaEri kertoina on ollut vähän erilaisia. On ollut karjalanpaistia, possun filettä uunissa pippurikastikkeessa haudutettuna ja joskus poronkäristystä. Hyvin perinteisiä suomalaisia ruokia sinäänsä, mutta hyvin on mennyt tuommoinen makeampikin laatikko niiden kaverina :)
Poista