Joulukalenterin toinen luukku: lahjaksi K18-sinappia

Meidän jouluperinteisiimme kuuluu käydä tietyissä joulumyyjäisissä, joista ostamme joka vuosi samalta yhdistykseltä voimakasta joulusinappia. Konjakkinen ja tuju sinappi on niin hyvää, etten ollut aiemmin tullut ajatelleeksikaan, että sinappiahan voisi tehdä myös itse. Mutta nyt kun kerran tein, teen varmasti uudestaankin! Tämä hunajainen jaloviinasinappi sopii joulupöytään kuin nakutettu ja on myös herttainen ruokalahja joulunalusjuhliin.


Muut sinappiin tarvittavat ainekset löytyvät todennäköisesti kotoa valmiiksi, mutta sinappijauhetta ja pieni jaloviinapullo ainakin minun täytyi hankkia varta vasten.

Jallusinappi (2 isoa pilttipurkillista)
1 dl Colman's sinappijauhetta
2 kananmunaa
1 dl kermaa
1 dl taloussokeria
0,5 dl tummaa siirappia
3 rkl hunajaa
4 cl jaloviinaa
2 tl sitruunamehua
1 tl valkoviinietikkaa
1 tl perunajauhoa.

Kaikki ainekset lukuun ottamatta hunajaa ja jaloviinaa mitataan kattilaan ja vispataan pyörövispilällä tasaiseksi, keltaiseksi tahnaksi. Kattila laitetaan liedelle ja koko ajan hämmennellen sinappi kuumennetaan kiehumispisteeseen. Ei siis keitellä, vaan odotetaan ainoastaan pari pulpahdusta. Kiehahtanut sinappi nostetaan liedeltä jäähtymään huoneenlämpöön tai kylmävesihauteeseen.

Tässä vaiheessa sinappi on todella paksua, mutta maku on jo aika messevä, joten jos joukossa on lapsisyöjiä tai muutoin ajatus jaloviinasta ei houkuta, sinapin voi tietenkin purkittaa tällaisenaankin.


Hunja-jaloviinasinappia tästä tulee kuitenkin vasta, kun äähtyneeseen sinappiin sekoitetaan juokseva hunaja ja pullollinen jaloviinaa. Ja pullollinen ei nyt tarkoita isoa kolmen vartin pulloa!


Ainekset notkistavat sinapin rakennetta, mutta se paksuuntuu jälleen, kunhan pääsee jääkaappiin. Kun hunaja ja jallu ovat sekoittuneet, sinappi on valmista. Alkoholia ei siis keitetä pois, joten lasten sinappia tämä ei siis oikeasti ole.


Sinappipurkit desinfioidaan kiehuvalla vedellä, ja sinappi kaadetaan joko suoraan kattilasta tai suppiloa apuna käyttäen puhtaisiin purkkeihin. Kannet suljetaan ja purkit laitetaan jääkaappiin. Siellä sinappi säilyy huoletta ainakin jouluun saakka - ellei tule syödyksi ennen sitä.



Voin jo melkein maistaa suussani jouluaamun karjalanpiirakan, jonka päällä on viipale kinkkua ja sipaisu tätä ihanaa, makeaa ja sopivan tujua sinappia. Mutta älä ihmettele, kun heti valmistamisen jälkeen jallun maku ei tunnu. Se pääsee esiin vasta jääkaapissa tekeytymisen aikana.

Kommentit