Joulukalenterin neljäs luukku: gluteeniton joulutorttu goes piirakka
Kuten eilisessä joulukalenterin luukussa totesin, gluteenittomat joulutortut ovat keskimäärin siis aika kamalia, mutta luumun maku kuuluu kuitenkin joulun aikaan, joten jokin maukas kuljetusalusta sille on keksittävä myös gluteenittomana. Ja tämä mantelinen luumupiirakka on todella kilpailukykyinen ehdokas: maukas ja jouluisen makuinen, rapsakka pohja ja paljon ihanaa luumutäytettä.
Piirakan teko aloitetaan pohjasta, jota varten pilkotaan jääkaappikylmä voi, jonka kanssa sekoitetaan sähkövatkaimen koukuilla taikinaksi erilaisia gluteenittomia jauhoja, kananmuna sekä tilkkanen vettä. Sokeria taikinaan ei siis tule, sillä luumuhillo on niin makeaa jo itsessään.
Gluteeniton piirakkapohja
100 g voita
1 kananmuna
1,5 dl kaurajauhoa
1 dl riisijauhoja
0,5 dl tattarijauhoa
1 rkl psylliumia
noin 1 rkl kylmää vettä.
Inkivääripiparit piirakan pinnalle
150 g voita
0,5 dl fariinisokeria
2 dl vaaleaa, gluteenitonta jauhoseosta
1 kananmuna
2 tl inkivääriä
1 tl vaniljasokeria.
Taikina kääritään kelmuun ja laitetaan jääkaappiin jähmettymään noin tunniksi. Samaan syssyyn valmistetaan myös piirakan päälle tulevien pipareiden taikina, koskas se on hyvin pehmeää, joten senkin tulee olla jääkaapissa vähintään tunti. Voi nypitään taikinaksi kuivien aineiden kanssa ja lopuksi lisätään kananmuna sitomaan taikina kiinteäksi. Tämäkin taikina laitetaan siis kelmuun ja jääkaappiin jähmettymään.
Kun taikinat ovat jähmettyneet, pohjataikina kaulitaan jauhoja apuna käyttäen piirakan pohjaksi ja reunoiksi ja päälle tuleva taikina saa vielä hetken odottaa kylmässä. Pohjaa ei esipaisteta erikseen, joten seuraavaksi sekoitetaan täyte:
Kun taikinat ovat jähmettyneet, pohjataikina kaulitaan jauhoja apuna käyttäen piirakan pohjaksi ja reunoiksi ja päälle tuleva taikina saa vielä hetken odottaa kylmässä. Pohjaa ei esipaisteta erikseen, joten seuraavaksi sekoitetaan täyte:
Jouluinen luumutäyte
2 prk (a 300 g) luumuhilloa
3 kananmunaa
3 rkl mantelilikööriä
1 tl piparkakkumaustetta.
Täytteen ainekset sekoitetaan keskenään ja täyte kaadetaan pohjan päälle. Piirakan päälle tulevia pipareita varten jähmettynyt taikina (joka on ison voimäärän takia jähmettyneenäkin melko pehmeää) kaulitaan kahden leivinpaperin välissä noin puolen sentin paksuiseksi. Liikkeissään kannattaa olla nopea, sillä mitä enemmän taikina ehtii pehmetä, sitä hankalampaa sen käsittely on. Kaulitun levyn päältä irrotetaan varovasti päällimmäinen leivinpaperi ja taikinasta otetaan piparkakkumuotilla sydämiä tai muita söpösiä kuvioita, jotka asetellaan piirakan päälle.
Sitten piirakka on valmis uuniin. 175 astetta ja noin 35-40 minuuttia saa luumutäytteen hyytymään ja taikinan kypsymään kauniin kullanruskeaksi.
Piirakka saa jäähtyä täysin ennen tarjoilua, koska täyte kiinteytyy edelleen jäähtyessään. Täytteessä on sen verran isoja makuja, mantelia, luumua ja pomeranssia piparkakkumausteesta sekä inkivääriä päällispipareista, että tämä on parhaimmillaan vasta tekeydyttyään seuraavaan päivään tai jopa pidempään. Voinen taikina pitää päällispiparit paiston jälkeenkin sen verran pehmeinä, että piirakkaa on helppo leikata.
Sekä tavallisiin että gluteenittomiin joulutorttuihin on vaikea saada riittävästi hilloa suhteessa taikinaan, joten siinä suhteessa tämä piirakka päihittää perinteiset tortut 6-0! Myös maku on kohdallaan: pelkistetty pohja ei vie liikaa huomiota, vaan on rakenteeltaan mukavan rapsakka ja antaa täytteen loistaa pääosassa. Ainoastaan torttujen käsin syötävyyttä kaipaisin vielä. Jos siis piirakan sijaan leivonnaisen tekisikin tartalettivuokiin yksittäisinä annoksina, näissä alkaisi olla kaikki, mitä gluteenittomalta joulutortulta toivon 🌟



Tätä ohjetta odotin - enkä suotta! Onpahan mielenkiintoinen ohje!
VastaaPoistaKiva kuulla, toivottavasti päätyy kokeiluun ja sitä kautta käyttöön :) On nimittäin todella hyvää!
Poista