Joulukalenterin kuudes luukku: hyvää itsenäisyyspäivää!
Hyvää itsenäisyyspäivää! Täällä itsenäisyyspäivää vietetään hyvin perinteisissä merkeissä ulkoillen, ruoasta nautiskellen ja illalla linnan juhlia katsellen. Jälkiruoaksi itsenäisyyspäivän perinteisiin sopii viktoriankiisseli, joka on riisipuuropohjainen, vaniljainen jälkkäri.
Ensin kiisseliä varten keitetään tavallinen riisipuuro. Minä teen aina isomman annoksen ja syön osan aamupalana.
Riisipuuro
2 dl vettä
2 dl puuroriisiä
1 l kevytmaitoa
0,5 tl suolaa.
Vesi kiehautetaan kattilassa ja joukkoon lisätään riisit. Riisejä keitetään muutama minuutti niin, että vesi imeytyy riiseihin. Maito lisätään ja puuroa hämmennetään niin kauan, että se alkaa kiehua. Sen jälkeen puuroa keitellään noin tunti välillä sekoitellen, jotta maito ei pala pohjaan. Teflon- tai haudutuskattila helpottaa keittämistä, mutta ihan teräskattilassakin onnistuu. Valmis puuro suolataan kevyesti.
Jäähtyneestä puurosta tehdään viktoriankiisseliä lisäämällä puuroon vaniljavaahtoa, vaniljaa ja sitruunankuorta.
Viktoriankiisseli (~ 4 annosta)
noin 4 dl riisipuuroa
1 dl vaniljavaahtoa (esim. Flora vanilla)
5 tippaa vanilja-aromia
0,5 tl raastettua sitruunankuorta.
Vaahdoksi vatkattu vanilja sekä mausteet sekoitetaan kylmään riisipuuroon.
Joskus kiisseliä on ilmeisesti syötä sellaisenaan, mutta minusta se muuttuu monin verroin paremmaksi, kun sen kanssa nautiskelee raikkaita marjoja, ja mikäs itsenäisyyspäivään sopisi paremmin kuin kotimainen metsämustikka, joka on sekä makuna että värinä perin suomalainen.
Mustikka"kompotti"
2 dl metsämustikoita
2 rkl sokeria
2 rkl sitruunanmehua
ripaus kardemummaa.
Ainekset mitataan kattilaan ja seosta keitellään noin 10 minuuttia tai kunnes mustikat hieman pehmevät mutta eivät muutu kokonaan soseeksi. Kompotti saa jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen tarjoamista.
Viktoriankiisseliä ja mustikkatäytettä annostellaan jälkiruokamaljoihin ja itsenäisyyspäivän sinivalkoinen jälkkäri on valmis. Nämä voi hyvin tehdä jääkaappiin etukäteen ja nostaa huoneenlämpöön vain hetki ennen tarjoilua.
Täyteläistä, kermaista ja vaniljaista kiisseliä sekä makeaa, raikasta ja aavistuksen kardemummaista mustikkaa. Täydellinen yhdistelmä Suomen 101. itsenäisyyspäivään.




Kommentit
Lähetä kommentti