Joulukalenterin 22. luukku: kotitekoiset konvehdit

Kun viimeinenkin joulukakku saatiin eilen uunista ulos, joulun leivontahommat alkavat olla pulkassa. Pakkanen on pullollaan suolaisia ja makeita herkkuja, joita pääsee aivan pian maistelemaan, mutta ennen sitä on vielä luvassa pari päivää minun "leipälajiani" eli erilaisten joulumakeisten tekoa. Niitä ei voi tehdä etukäteen, sillä a) niitä ei voi pakastaa ja b) ne tulisivat muutoin syödyksi jo ennen kuin joulusta on tietoakaan. Ensimmäisenä teen pieniä hedelmä- ja pähkinätäytteisiä suklaakonvehteja.


En tiedä, voiko tätä edes kutsua leivonnaksi, sillä niin helppoa kotitekoisten makeisten teko on. Hauskaa tämä ehdottomasti on, ja houkuttelevia makuyhdistelmiä on loputtomasti! Varsinainen konvehti on tehty suklaasta, ja vaaleat ovat tietenkin valkosuklaata ja tummemmat "tummaa" suklaata, jossa on 50 % kaakaota. Suklaa sulatetaan varovasti mikrossa tai vesihauteessa ja halutessaan maustetaan. Valkosuklaan käytän sellaisenaan, mutta tummaan suklaaseen sekoitin ripauksen kanelia.

Valkosuklaakonvehtien sisällä on konjakissa liotettuja, kuivattuja hapankirsikoita. Nimensä mukaisesti kirsikat ovat happamia, joten ne tasapainottavat valkosuklaan ylenpalttista makeutta hyvin. Konjakin ansiosta nämä ovat aikuiseen makuun, mutta ilman konjakkia maistuvat varmasti nuoremmallekin väelle. Pinnalle ripottelin hieman kuivattua vadelmaa väriksi ja vinkiksi, että sisältä löytyy marjaisa yllätys.


Tummasuklaisissa on sisällä suolattu pistaasipähkinä, ja yhdistelmä on aivan hurmaava! Elintarvikekulta pinnalla viimeistelee ylellisen ulkonäön, joten mikäs näitä on napsiessa.


Jos en pitäisi näistä niin kovin itse, saattaisin paketoida muutaman pieneen sievään rasiaan ja antaa lahjaksi. Silikonisella konvehtimuotilla syntyy kerralla 15 konvehtia, ja hauskinta on, että vaikka jokaisesta voi tehdä erilaisen. Levyllinen jähmettyy jääkaapissa parissa tunnissa, ja sen jälkeen voi aloittaa seuraavan satsin teon, jos tehtailee oikein urakalla.


Kotitekoiset konvehdit (yht. 15 kpl)
noin 80 g valkosuklaata
1 rkl kuivattuja hapankirsikoita
2 rkl konjakkia
1 tl kuivattuja vadelmia
noin 80 g taloussuklaata
10 kpl suolattuja, paahdettuja pistaasipähkinöitä
ripaus sormisuolaa
elintarvikekultaa koristeeksi.

Sulatetulla suklaalla täytetään siis muotit puoliväliin, laitetaan halutunlainen täyte ja täytetään sen jälkeen muotti piripintaan suklaalla. Sisälle sopii ihanasti myös toffeekastike, kuivatut mansikat sekä kaikki erilaiset pähkinät ja mantelit. Vain mielikuvitus on rajana! 


Huomenna on vielä luvassa oman suosikkimakeiseni ohje, jota ilman joulu ei yksinkertaisesti tule. Arvaatkos, mikä se on? Vinkki: makeiseen pätee erinomaisesti muutoinkin elämääni ohjaava motto "liian paljon hyvvee on ihanoo" 💝



Kommentit