Joulukalenterin 20. luukku: rosolli saa uuden maun ja ilmeen

Perinteinen rosolli on, noh, perinteistä ja ainakin meillä sitä tuppasi aina jäämään melko paljon tähteeksi. En väitä, että rosolli olisi pahaa, mutta se hieman hukkui muiden joulupöydän ihanuuksien varjoon. Vaan eipä huku enää! Rosolli saa aivan uuden ilmeen ja muuttuu koukuttavaksi herkuksi, kun sen maustaa piparjuurella, hunajalla ja timjamilla: piparjuurirosolli on upean väristä ja vielä upeamman makuista joulupöydän tarjottavaa!


Perusraaka-aineet ovat aivan samat kuin perinteisessäkin rosollissa eli punajuuri, porkkana, peruna ja sipuli. Juurekset pestään ja keitetään. Jäähtyneenä ne kuoritaan ja raastetaan yleiskoneen terällä. Sipuli ja suolakurkut hienonnetaan ja sekoitetaan joukkoon. Kuutioiden muuttaminen raasteeksi ei vielä tee kovin suurta muutosta, mutta seuraavaksi tehtävä mausteliemi muuttaa pelin:

Erillisessä kulhossa tai juomalasissa sekoitetaan suolakurkun lientä, juoksevaa hunajaa, kuivattua timjamia, mustapippuria ja rosollin päätähteä piparjuuritahnaa hieman epäilyttävän näköiseksi, harmahtavanvihreäksi liemeksi. Älä kuitenkaan hämäänny liemen ulkonäöstä vaan maista; se on taivaallisen hyvää! Kun liemi on sellaisenaan hieman liian voimakasti, se on juuri täydellistä rosollin sekaan kaadettavaksi.
Piparjuurirosolli
2-3 punajuurta
1-2 porkkanaa
1-2 perunaa
1 sipuli
1 dl suolakurkkua
Liemi:
2 rkl suolakurkun lientä
2 rkl juoksevaa hunajaa
noin 1 rkl piparjuuritahnaa (oman maun mukaan enemmän)
2 tl kuivattua timjamia
0,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria.

Raikkaalta piparjuurelta ja timjamilta tuoksuva ja maistuva raasteseos pakataan pienenpieniin torvivuokiin tai muihin vuokiin. Rosolli painellaan tiiviiksi ja laitetaan kelmun alla jääkaappiin tekeytymään ainakin vuorokaudeksi. Valmis rosolli kumotaan vuoasta sieväksi "kakuksi" tarjolle. 

Joulupöydässä on niin paljon runsaita ja hieman raskaitakin herkkuja, että piparjuurirosolli on sellaisenaan aivan ihana raikastus! Jos kuitenkin haluaa perinteiseen tapaan jonkinlaisen kastikkeen, nökäre smetanaa sellaisenaan tai piparjuuritahnalla maustettuna sopii mainiosti.


Kommentit

  1. Onpa upeita punaisen sävyjä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! Minulle punainen on ehdottomasti joulun väri, ja sitä löytyykin sitten pöytäliinasta, serveteistä ja astioistakin. Ja tietenkin rosollista :D

      Poista

Lähetä kommentti