Joulukalenterin 19. luukku: joulugranolaa pukinkonttiin

Mietitkö vielä opettajalle, lastenhoitajalle tai kollegalle pientä joulumuistamista? Tätä tuskin Espoonkaan virkamiehet tulevat kieltämään, sillä purkillinen kotitekoista joulugranolaa on harmiton mutta lahjan saajaa takuulla ilahduttava lahja.


Granolaa eli uunissa paahdettua mysliä on niin helppo tehdä, että tätä valmistuu isompikin satsi ihan muiden toimien lomassa. Tarvitaan erilaisia hiutaleita, leseitä, pähkinöitä ja siemeniä sekä hieman jotakin makeaa sekä öljyä. Kaikki ainekset sekoitetaan keskenään ja kaadetaan uunipellille tasaiseksi kerrokseksi. Jouluisessa granolla maistuvat pähkinöiden lisäksi kaneli, inkivääri, hunaja ja kuivatut karpalot.

Joulugranola (noin litra valmista granolaa)
5 dl kaurahiutaleita
1,5 dl cashewpähkinöitä
1 dl manteleita
1 dl pellavansiemeniä
1 dl kookoslastuja
0,5 dl kauraleseitä
1 tl kanelia
0,5 tl jauhettua inkivääri
4 rkl juoksevaa hunajaa
4 rkl mietoa öljyä (esim. rypsi)
+1 dl kuivattuja karpaloita
1 dl kuivattuja hapankirsikoita.


Kuivat ainekset sekoitetaan kulhossa ennen hunajan ja öljyn lisäämistä. Kuivatut marjat lisätään granolaan vasta uunista ottamisen jälkeen.



Granolaa paahdetaan 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Paiston kanssa kannattaa olla todella tarkkana, ettei granola pääse palamaan, ja seosta kannattaa käännellä lastalla useamman kerran paiston aikana.

Granola saa jäähtyä, jonka jälkeen siihen sekoitetaan kuivatut marjat, joista ainakin kirsikoita kannattaa pilkkoa hieman pienemmäksi.


Valmis granola purkitetaan puhtaisiin purkkeihin. Kun purkin ympärille kääräisee vielä kimmeltävän nauhan ja kannen päälle leikkaa tonttukankaasta tai -paperista sievän suojuksen, pieni joulumuistaminen on valmis.


Granolaa voi tietenkin rouskutella sellaisenaan (siihen tulee himo!), ja esimerkiksi jugurtin tai rahkan päälle se sopii todella hyvin. Pähkinät paahtuvat uunissa monin verroin maukkaammaksi kuin mitä ne ovat sellaisenaan! Ja kanelin tuoksu leijailee huoneeseen heti, kun purkin kantta hieman raottaa...



Kommentit