Joulukalenterin 17. luukku: jouluinen syntymäpäiväkakku

Olen syntynyt viikkoa ennen joulua eli tänään on syntymäpäiväni. En tiedä, onko jouluisella syntymäpäivällä osuutta siihen, että olen vannoutunut jouluihminen, mutta haluan syntymäpäiväkakuksi ehdottomasti kakun, joka on jouluinen ja sopii vuodenaikaan. Ja mikäpä olisi jouluisempi kakku kuin glögikiilteellä viimeistelty valkosuklaa-karpalokakku, jossa on piparkakkupohja. Muun hyvän lisäksi kakku on gluteeniton ja laktoositon.


Pohja tehdään piparkakuista ja voisulasta, ja gluteenittomien piparkakkujen ohjeen löydät aiemmasta postauksestani. Piparkakut hienonnetaan esimerkiksi muussinuijalla (hyvä käsitreeni!) tai tehosekoittimella. Piparimurujen sekaan kaadetaan sulatettua voita, ja seos painellaan irtopohjavuoan pohjalle pingotetun leivinpaperin päälle.


Pohja saa jähmettyä jääkaapissa täytteen tekemisen ajan. Täytteen tekeminen aloitetaan sulattamalla valkosuklaa vesihauteessa tai mikrossa ja laittamalla liivatelehdet kylmään veteen likoamaan.

Toiseksi vatkataan puhtaassa kulhossa kerma ilmavaksi vaahdoksi, joka makeutetaan sokerilla ja maustetaan vaniljalla. Toisessa kulhossa vatkataan maustamatonta rahkaa sekä maustamatonta tuorejuustoa notkeaksi massaksi. Massaan sekoitetaan myös sulatettu valkosuklaa.

Noin 10 minuuttia lionneet liivatelehdet liuotetaan tilkkaseen kiehuvaa Bailey'sia, ja mehukeiton paksuinen liivateliemi kaadetaan ohuena nauhana tuorejuusto-rahka-valkosuklaaseokseen. Lopuksi kermaavaahto käännellään joukkoon ja sekaan ripotellaan kourallinen karpaloita [karpalot voit laittaa myös kakun päälle, jos ei halua niitä täytteen sekaan].

Massa kaadetaan piparkakkupohjan päälle ja laitetaan jääkaappiin jähmettymään.


Valkosuklaa-karpalohyydykekakku
Pohja:
200 g gluteenittomia pipareita
noin 75 g sulaa voita
Täyte:
200 g valkosuklaata
2 dl vispikermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 prk (200 g) maustamatonta rahkaa
0,5 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
noin 1,5 dl karpaloita
Kiille:
2 dl punaista glögiä
3 liivatelehteä.

Kun kakku on hyytynyt vähintään pari tuntia, sen päälle voi tehdä kiilteen, jonka myös pitää saada hyytyä. Kiillettä varten laitetaan livatelehdet likoamaan kylmään veteen. Kun liivatteet ovat lionneet noin 7 minuuttia, glögi kuumennetaan kattilassa ja liivatelehdet laitetaan kiehuvaan nesteeseen. Neste sekoitellaan tasaiseksi ja annetaan jäähtyä. Kun seos on noin mehukeiton paksuista, se kaadetaan varovasti kakun pinnalle ja laitetaan jääkaappiin.


Parin tunnin hyytymisen jälkeen kakku on valmis irrotettavaksi vuoastaan.


Ihanat joulun maut yhdessä lusikallisessa - makeaa ja täyteläistä valkosuklaatäytettä, mausteista ja kanelista piparkakkua sekä kirpakan raikasta karpaloa. 


Liivate hyydyttää kiilteen, ja ilman karpaloita se on todella kaunis ja tasaisen kiiltävä punainen kerros kakun pinnalla. En oikein edes osaa päättää, kummasta versiosta pidän enemmän; karpaloista kakun täytteessä vai pinnalla. Molemmat ovat herkullisia, ja tässä hyydykekakussa on poikkeuksellisen hyvä rakenne. Täyte suorastaan sulaa suuhun.


Käsittämätöntä, miten nopeasti aika on mennyt - enää viikko jouluaattoon! 💝


Kommentit

Lähetä kommentti