Ruokalahjaksi tai omaan suuhun - pekaanipähkinä-kanelifudge vie kielen mennessään

Joulun leivontalehdet ovat tänä vuonna olleet täynnä erilaisten kotitekoisten makeisten ja tryffeleiden ohjeita, ja minä olen lehteillyt ohjeita kerta toisensa perään ja haaveillut houkuttelevista kuvista ja ideoista. Nyt laitoin tuumasta toimeen ja tein tällaista pekaanipähkinöiltä, kanelilta ja paahdetulta voilta maistuvaa fudgea. Ja voi että siitä tulikin hyvää; olen napsinut kuution toisensa perään, vaikka nämä piti mennä pikkulahjoiksi kesteihin.


Fudgea eli pehmeää toffeeta voi tehdä kermapohjaista, voipohjaista ja kondensoitu maito -pohjaista, kuten tämä on. Kondensoidusta maidosta tulee mielestäni kaikkein ihanin koostumus - samettisen pehmeä mutta ei niin pehmeä ja tahmea, että kuutiot tarttuisivat toisiinsa. Yleensä pohjaan sulatetaan suklaata ja haluttuja "sattumia" eli erilaisia pähkinöitä tai muita makuasioita. Tähän fudgeen tulee hurjalta kuulostava määrä, 550 grammaa, valkosuklaata.



Tämän fudgen valmistus alkaa pekaanipähkinöiden paahtamisella sekä voin ruskistamisella. Pähkinät laitetaan kuivalle paistinpannulle paahtumaan ja voi pieneen pinnoitettuun kattilaan porisemaan. Kumpikin vie aikaa noin 5 minuuttia, joten ne voi hyvin tehdä yhtä aikaa.

Seuraavaksi laitetaan kattilaan vesihaude kiehumaan, ja vesihauteen päälle metalli- tai lasikulhoon pilkotaan valkosuklaata, kaadetaan yksi säilykepurkillinen kondensoitua maitoa sekä kaadetaan äsken ruskitettu voi.


Fudgemassaa sekoitetaan vesihauteen päällä sen aikaa, että valkosuklaa on kokonaan sulanut voin ja maitotiivisteen joukkoon. Lopputuloksena on paksu, miltei taikinamainen, vaaleanruskea massa. Massaan sekoitetaan kanelia, vaniljaa ja hippunen karkeaa merisuolaa. Lopuksi paahtuneet ja jo jäähtyneet pähkinät rouhitaan hieman pienemmäksi ja sekoitetaan joukkoon.

Pekaanipähkinä-kanelifudge
550 g valkosuklaata
3,5 dl pekaanipähkinöitä
1 tölkki (397 g) kondensoitua maitoa
50 g sulatettua ja ruskitettua voita
reilu 1 tl kanelia
10 tippaa vanilja-aromia
hyppysellinen karkeaa merisuolaa.

Fudge kaadetaan leivinpaperoituun vuokaan, jonka sopiva koko on noin 20x20 senttiä. Massa on sen verran tanakkaa, että pinta kannattaa tasoittaa veitsellä tai nuolijalla. Minä ripottelin pinnalle vielä muutaman rouhitun pähkinän ja pari suolakidettä.


  Fudge saa jähmettyä jääkaapissa vähintään pari tuntia tai mielellään yön yli. Sen jälkeen se nostetaan leivinpaperin avulla leikkuulaudan päälle ja leikataan noin 2x2-senttisiksi kuutioiksi.


Paahdetulla voilla on mieletön vaikutus fudgen makuun ja tuoksuun! Tuoksu muistuttaa jopa hieman popkornia, ja maku on niin i-ha-nan pähkinäinen, etten edes keksi sanoja! Tee ja maista niin ymmärrät.

Vaikka valkosuklaa on todella makeaa, tämä ei ole mikään yltiömakea makeinen, vaan kaneli, paahteiset pähkinät ja suolakiteet tasapainottavat maun aivan ihanaksi 💓


Kommentit

  1. Tätä tulee tänä jouluna Tiina-kummin joulusuklaan kaveriksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa! Tiina-kummi takuulla ilahtuu :) Ja saapa siinä leipuri itsekin ehkä muutaman palasen maistaa, vai mitä? ;)

      Poista

Lähetä kommentti