Kahvipöytään jouluinen budapest

Kiertelin aamupäivällä joulumyyjäisissä ihastelemassa erilaisten kädentaitajien tuotteita. Minun näppäryyteni ei riittäisi korujen tekemiseen tai joulukorttien maalaamiseen, mutta jouluinen tunnelma tarttui ja aloin haaveksia jouluisesta marenkileivonnaisesta. Kehittelin ajatusta kierrellessäni ja kotimatkalla kävin ostamassa sopivat ainekset, joista syntyi luumuinen joulubudapest.


Budapest on marenkipohjainen kääretorttu, joka täytetään kerma-rahkatäytteellä ja marjoilla tai hedelmillä. Tässä versiossa pohjassa maistuu hasselpähkinä, ja täytteessä on luumua, kanelia ja tujaus konjakkia. Taivaallista glögin kanssa kirpakan ulkoilun jälkeen, ja tämähän on myös luontaisesti gluteeniton.

Pohjaa varten tarvitaan hasselpähkinäjauhoja ja hasselpähkinärouhetta sekä hieman vaaleaa maissitärkkelystä.


Kuivat ainekset käännellää varovasti ihanan kuohkeaan ja pilvenvalkoiseen marenkiin.


Budapestleivonnaisen pohja
4 valkuaista
1,5 dl sirosokeria
1 dl hasselpähkinäjauhoa
1 dl hasselpähkinärouhetta
0,5 dl vaaleaa Maizenaa.

Valmis taikina laitetaan isoon pursotinpussiin, josta se pursotetaan leivinpaperille aivan vieri viereen tulevina pötköinä. Pötköistä leivonnainen saa sille ominaisen piparkakkureunamaisen muodon, mutta tietenkin aivan samanmakuinen lopputulos tulee, jos taikinan vain levittää pellille.


Pohjaa paistetaan 175 asteessa 20-25 minuuttia tai kunnes pohja on pinnalta kypsä ja rapea mutta sisältä edelleen hieman tahmea. Rutikuivaksi marenkia ei siis saa paistaa, koska silloin se murtuu rullausvaiheessa.

Pohja irrotetaan varovasti leivinpaperista ja siirretään ylösalaisin puhtaan, tomusokeroidun leivinpaprin päälle jäähtymään.

Jäähtymistä odotellessa tehdään täyte.

Täyte
2 dl vispikermaa
1 prk luumu-kanelirahkaa (Valio)
2 rkl luumuhilloa
1 rkl konjakkia.

Kerma vatkataan vaahdoksi ja maustetaan konjakilla. Rahka ja hillo sekoitetaan vatkaimella vaahdon joukkoon. Luumuhilloa ja konjakkia voi tietenkin laittaa juuri makunsa mukaan, ja voipa oikein suuri kanelin ystävä ripsauttaa täytteeseen vielä hieman ekstrakaneliakin.

Täyte levitetään jäähtyneen pohjan päälle niin, että toiselle leveälle sivulle jää muutaman sentin levyinen kaistale, johon täytettä ei laiteta.


Pohja rullatataan varovasti leivinpaperia apuna käyttäen rullaksi ja jätetään loppuun syntyvä sauma tortun alle. Rullan päälle sulatetaan nokare tummaa suklaata, joka kaadetaan ohuiksi raidoiksi budapestin päälle. Minä käytin pientä pakastuspussia, jonka kärkeen leikkasin reiän, mutta homma hoitunee teelusikastakin norottelemalla. Vielä muutama sokerilumihiutale pinnalle ja talvinen vaikutelma on valmis.




Tämä makuyhdistelmä on yksinkertaisesti taivaallinen! Makeaa marenkia, paahtunutta pähkinää, täyteläistä ja kermaista luumutäytettä ja häivähdys konjakin hedelmäisyyttä. Pohja on rapeaa ja rouskuvaa ja täyte samettisen pehmeää.


Ihanaa, ensi viikonloppuna kalenteri kääntyy jo joulukuun puolelle!

Kommentit