Täytekakkua

Olen nautiskellut tämän viikon syyslomasta ja sen myötä aikatauluttomista ja rennoista päivistä. Viikonlopuksi tein gluteenittoman mustaherukka-suklaatäytekakun, jossa on mukava yhdistelmä raikasta mustaherukkaa ja makeaa suklaata niin sisällä kuin pinnalla.


Pohja on neljän kananmunan samasuhdekakku, joka on paistettu 20-senttisessä irtopohjavuoassa.

4 munan gluteeniton kakkupohja
4 kananmunaa yhteen lasiin rikottuna
yhtä paljon sirosokeria kuin kananmunia toiseen samanlaiseen lasiin
vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta, 
1 rkl perunajauhoja, 
1 rkl tummaa kaakaojauhetta ja 
0,5 tl leivinjauhetta niin, 
että jauhoja on yhtä paljon kuin sokeria.

Irtopohjavuoan pohjalle pingotetaan leivinpaperi, ja koko vuoka voidellaan vuokaspraylla ja jauhotetaan gluteenittomilla korppujauhoilla. Kakkua paistetaan 175-asteisen uunin alatasolla noin 40 minuuttia.


Kakkupohja saa tiivistyä yön yli jääkaapissa, ja sen jälkeen se leikataan kolmeksi yhtä paksuksi kiekoksi. Käytin kostutukseen kaakaolikööristä ja maidosta tehtyä juomaa, ja täytteenä on mustaherukka- ja suklaamoussea.

Suklaa- ja mustaherukkamousset
4 dl vispikermaa
1 prk maustamatonta maitorahkaa
1 prk vaniljanmakuista rahkaa
100 g Fazerin taloussuklaata
noin 1,5 dl mustaherukkasosetta
(+ sokeria maun mukaan).

Kerma vatkataan isossa kulhossa vaahdoksi, ja vaahtoon vatkataan sekä maustamaton että vaniljanmakuinen rahka. Massa jaetaan kahteen kulhoon, joista toisessa massaan sekoitetaan sulatettu suklaa ja toisessa mustaherukkasose. Minun käyttämässäni soseessa on sokeria jo valmiiksi, joten en lisännyt kumpaankaan mousseen laisinkaan sokeria. Jos sose on sokeroimatonta, sokeria voi lisätä oman maun mukaan.



Tanakampi suklaatäyte kannattaa laittaa alempaan väliin ja kevyempi mustaherukkatäyte ylempään väliin.


Kuorrutteeksi tulee mustaherukan makuista voikreemiä, jota varten tarvitaan huoneenlämpöistä voita, tomusokeria ja paseerattua mustaherukkasosetta.

Mustaherukkavoikreemi
100 g voita
noin 5 dl tomusokeria
2 rkl paseerattua mustaherukkasosetta.

Huoneenlämpöistä voita vatkataan ensin sähkövatkaimella sellaisenaan vaaleammaksi ja kuohkeammaksi. Voivaahtoon lisätään siivilän läpi puserrettu mustaherukkasose, joka antaa ihanasti väriä ja makua kreemille. Tomusokeria lisätään kreemiin pikkuhiljaa koko ajan vatkaten, ja sopiva määrä sokeria riippuu voin ja mustaherukan täsmällisestä määrästä. Rakenne on sopiva, kun se on samettisen pehmeää ja silkkistä, eikä sokerikiteitä voi tuntea kielellään, kun kreemiä maistelee.


Kreemi levitetään paletilla tai veitsellä kerrokseksi kakun päälle.

Koska kakun sisällä on myös suklaata, halusin, että se näkyy myös kakun pinnalla. Kuumensin kattilassa 0,5 desilitraa kermaa, jonka sekaan rouhin 100 grammaa taloussuklaata. 


Kun suklaa sulaa kuuman kerman joukkoon, kermasta tulee ihanan kiiltävä ja paksu suklaakastike, jonka kaadoin kakun pinnalle ja valumaan reunoja pitkin.


Pinnalle pursotin vielä reunoilla olevasta voikreemistä yhden ruusun ruusutyllalla ja muutamia pienempiä koristeita vapaalla kädellä, koska liilanpunainen ja tummanruskea ovat niin kauniit värit yhdessä!


Ihanaa, että myös kakun pinnalla on paljon makua eikä vain pelkkää kermaa, kuten usein perinteisissä kakuissa on. Mustaherukka on ihanan raikas ja voimakkaan makuinen, ja suklaahan tunnetusti tekee kaikesta jo ennestään hyvästä vielä parempaa. Nam!

Kommentit