Piparkakkumausteiset porkkanakuppikakut


Ruska on nyt niin upea, että katselen vain käsi poskella ikkunasta ulos ja tuijotan lumoutuneena, kun keltaiset ja punaiset lehdet leijailevat puusta alas. Tähän syksyiseen mielentilaan ei sovi mikään leivonnainen niin hyvin kuin piparkakkumausteiset porkkanakuppikakut.



Nämä aivan piparkakkutaikinalta tuoksuvat kuppikakut ovat kaiken hyvän lisäksi maidottomia ja kananmunattomia ja täysin vegaanisia, eli aika moni syysihminen voi näistä nautiskella. Luulen, että vehnäjauhojen vaihtaminen gluteenittomiin jauhoihinkaan ei tee rakenteelle hallaa, koska porkkanaraaste, öljy ja kasvimaito pitävät taikinan todella kostenana ja mehevänä.



Taikina on sitä paitsi todella helppo tehdä: kulhoon mitataan ensin kaikki kuivat aineet, sekoitetaan niihin vanilja-aromi, öljy ja kasvimaito ja lopuksi porkkanaraaste. Paistoa 175-asteessa vartti ja jäähtyneenä kuorruttaminen. Valmista tuli!

Piparkakkumausteiset porkkanakuppikakut (12 kpl)
3,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl fariinisokeria
2 rkl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1 maustemitta neilikkaa
1 maustemitta jauhettua inkivääriä
5 tippaa vanilja-aromia
1 dl oliiviöljyä
2,5 dl kevyttä soijamaitoa
1 keskikokoinen porkkana raastettuna.

Kuorrutetta varten ensin otetaan pehmenemään 80-prosenttista kasvimargariinia. Kun margariini on niin pehmeää, että sormi uppoaa siihen sulavasti, sitä vatkataan sähkövatkaimella sen aikaa, että se muuttuu hieman vaaleammaksi ja kuohkeammaksi. Sen jälkeen rasvaan sekoitetaan vanilja-aromi sekä tomusokeria pikkuhiljaa lisäten niin, että valmiis kuorrutuksen rakenne on samettisen silkkinen.

Kasviperäinen "voikreemi" (noin 6 kuppikakulle)
60 g 80 % margariinia
10 tippaa vanilja-aromia
noin 3 dl tomusokeria.

Valmis kuorrute laitetaan pursotinpussiin ja pursotetaan kuppikakkujen päälle. Kuorrutteen voi vielä koristella esimerkiksi syötävällä glitterillä ja sokerihelmillä. Myös sitruunankuori ja aivan hienoksi raastettu porkkana antavat mukavasti väriä kuorrutuksella, ja oranssinkeltainen väri paljastaa jo hieman kuppikakkujen makumaailmaa.



Nämä kuppikakut ovat ehdottomasti syksyleivonnaisia, mutta niihin ja syysloman ajankohtaan liittyy minulla jo väistämättä myös sen ison J:n odotus ja enteily... En millään malttaisi odottaa, että pääsen tekemään jouluvalmisteluja ja tuoksuttelemaan pomeranssinkuorta, neilikkaa ja konjakissa kylpeviä luumuja! Vaikka osa ajatuksistani onkin jo tulevissa ihanuuksissa, aion myös nauttia tämän hetken syyskauneudesta täysin siemauksin.


Kommentit