Perinteiset mokkapalat - traditional Finnish mocha squares

Koulussamme on vierailulla opettajia ja opiskelijoita Euroopasta, ja kansainvälisellä tiimillä oli tänään ohjelmassa eri osallistujamaiden ruokakulttuuriin tutustumista. Minä sain ilokseni leipoa porukalle jotakin makeaa, ja mikä olisikaan suomalaisen koulumyyjäiskulttuurin, harrastuskulttuurin, kioskikulttuurin ja kahvilakulttuurin osuvampi ilmentymä kuin mokkapalat. Ja nämä äitini ohjeella tehtävät mokkapalat ovat vaatimattomasti sanoen maailman parhaat.



Taikinasta tehdään paksu ja suklainen, ja makeaa, mokkaista kuorrutetta ei tosiaankaan säästellä.

Maailman parhaat mokkapalat (1 pellillinen)
4 munaa
2 dl sirosokeria
4 dl vehnäjauhoja
4 rkl tummaa kaakaota
2 tl leivinjauhetta
150 g sulaa margariinia
1 dl (soija)maitoa
5 tippaa vanilja-aromia.

Margariini sulatetaan. Kananmunat ja sokeri vatkataan sähkövatkaimella vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Jauhot sekoitetaan yhdessä kulhossa keskenään, ja ne lisätään kolmessa osassa taikinaan vuorotellen maidon, vaniljan ja sulan margariinin kanssa. Tällaisenaan resepti on laktoositon, mutta gluteenittomiin mokkapaloihin suosittelen hieman tuhdimman suklaista ohjetta vanhan blogini puolelta.



Valmis taikina kaadetaan uunipellille leivinpaperin päälle, tai paksumman mokkapalan ystävä käyttää tietenkin pienempää - esim. 20x30-senttistä - uunivuokaa. Ohutta mokkapalaa paistetaan 200 asteessa noin 10 minuuttia ja paksumpaa noin 15, jotta pohja ehtii kypsyä kauttaaltaan.



Pohja saa jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen kuorruttamista.

Mokkapalakuorrutus
50 g sulaa voita
6 rkl vahvaa, hyvää kahvia
10 tippaa vanilja-aromia
2 kukkurallista rkl tummaa kaakaota
noin 4 dl tomusokeria.



Kuuma kahvi ja sula voi sekoitetaan keskenään kulhossa ja joukkoon sekoitetaan myös vanilja. Kaakaojauhe siivilöidään joukkoon, jottei kuorrutteeseen tule paakkuja. Lopuksi upean kiiltävään ja kahvintuoksuiseen massaan sekoitetaan sen verran tomusokeria, että kuorrute on notkeaa mutta ei juoksevaa ja sopivasti pohjan päälle levittyvää. 


Perinteiseen mokkapalaan kuuluvat ehdottomasti värikkäät strösselit, joita ripotellaan kostean kuorrutteen päälle, jotta ne tarttuvat kiinni.



Kun kuorrute on jähmettynyt, mokkapala nimensä mukaisesti paloitellaan paloiksi. Veitsi kannattaa lämmittää kuumalla vedellä ja puhdistaa tarttuvasta kuorrutteesta jokaisen leikkaamiskerran jälkeen, jotta leikkuujäljestä tulee siisti. 


Mokkapala jos jokin sopii suomalaiseen kouluun tutustuville vieraille esimerkiksi suomalaisesta leivonnaisesta. Vai muistattekö muka koulun diskon kanttiinia tai leirikoulurahastoa kartuttavia myyjäisiä, joissa ei olisi myyty mokkapaloja??



Kommentit