Miljonäärin suklaapiirakka

Millionaires' shortbread eli miljonääripikkuleivät ovat muropohjaisia pikkuleipiä, joissa on ensin päällä runsas kerros paksua kinuskia ja päällä suussa rikkirapsahteleva suklaakuorrutus. Tämä miljonäärin suklaapiirakka on saanut innoituksensa näistä pikkuleivistä.


Piirakkapohja on kaakaolla silattu murotaikina, jossa maistuu aavistuksen vanilja.

Kaakaoinen piirakkapohja
2,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sirosokeria
1 dl tummaa kaakaota
2 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
125 g voita kuutioituna
1 kananmuna
noin 1 rkl vettä.

Kuivat aineet mitataan (kaakao kannattaa siivilöidä) kulhoon, ja kuutioitu voi nypitään sormilla kuivien aineiden kanssa hiekkamaiseksi muruksi. Kananmuna sekoitetaan joukkoon esim. puuhaarukalla, ja lopuksi vesitilkalla säädellään taikinan kosteus sellaiseksi, että taikina pysyy kasassa mutta ei tartu mahdottomasti käsiin. Koko ruokalusikallista ei siis kannata hulauttaa kerralla, vaan ensin esimerkiksi puolet. Valmis taikina saa mennä kelmukääreessä jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Hieman jähmettynyt taikina painellaan käsin 26-28 senttisen piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.


Pohjaa paistetaan 175-asteisessa uunissa 20 minuuttia tai kunnes se on kypsä. Pohja saa jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen täytteiden lisäämistä.


Pohjan päälle levitetään ensiksi purkillinen karamellisoitua kondensoitua maitoa, jota myydään siis aivan tavallisissa marketeissa muiden säilykkeiden muassa. Ihanan maitoinen ja paksu kinuski tuoksuu taivaalliselta ja kiiltelee niin houkuttelevasti, että purkin pohjalle on aivan pakko jättää hieman leipurille maisteltavaa.


Kinuski saa jähmettyä jääkaapissa noin puoli tuntia, ja sillä välin on hyvä hetkiä rouhia päälle tuleva suklaa.


Jähmettyneen kinuskin päälle voi ripotella muutaman sormisuolakiteen yllätykseksi sinne tänne. Suklaakuorrutus on helppo tehdä:
Suklaakuorrutus piirakan tai kakun päälle
2 dl vispikermaa
200 g tummaa suklaata (esim. Fazerin taloussuklaa).

Kerma kuumennetaan pinnoitetussa kattilassa koko ajan sekoitellen, ja kun kerma pulpahtaa, joukkoon kaadetaan rouhittu suklaa ja seos otetaan pois kuumalta liedeltä. Suklaan annetaan hetki sulaa kuuman kerman seassa ilman sekoittamista, ja sen jälkeen seos jäähdytellään hieman viileämmäksi silloin tällöin sekoitellen. Kiiltävä ja syntisen hyvänmakuinen seos kaadetaan piirakan kinuskitäytteen päälle.


Suklaan olomuotoa pohdiskelin kauan, sillä iso osa miljonääripikkuleipien viehätystä on suklaakuorrutus, joka on pelkkää suklaata ja joka siis jääkaappikylmänä on kovaa ja rapsahtelee ja rouskahtelee suussa ihanasti. Yksittäisessä pikkuleivässä leikkaaminen tai lusikoiminen ei kuitenkaan ole ongelma toisin kuin piirakassa, joten päädyin tässä sen vuoksi pehmeämpään kerma-suklaaversioon. Kaipaisin kuitenkin rakenteeseen jotakin rousketta ja pureskeltavaa, joten ehkä joskus kokeilen vielä kovakuorisenkin version.

Kiiltävä suklaapinta on kauniin näköinen jo sellaisenaankin, mutta halusin jotakin kullanruskeaa pinnalle viestimään, että suklaan alta löytyy paksua, ihanaa kinuskia. Siispä ripottelin kultaisia sokerihelmiä reunustamaan piirakkaa, ja aika hauskalta kontrastiset värit piirakkapalasessa näyttävätkin.


Tämä on aivan mielettömän hyvää! Mutta samalla tämä on myös sen verran makeaa, että taisin löytää voittajani enkä kykene ottamaan santsipalaa - ainakaan ihan heti...

Ihanaa syyslomaa kaikille sitä viettäville: herkutelkaa ja nauttikaa upeasta syyssäästä! 💛

Kommentit